szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A két független képviselő nem fizeti ki a százezer forintos büntetést, hanem közhasznú munkával törleszt. Hadházy arra kért mindenkit, aki elégedetlen a kormánnyal, dudáljon a Lánchídnál, mert "dudálni szabad."

Befejeződtek a tavaszi dudálós tüntetéseket követő bírósági eljárások – derült ki Szél Bernadett és Hadházy Ákos független képviselők online sajtótájékoztatóján. A bíróság másodfokon minden esetben eltörölte a dudálás miatt kirótt szabálysértési büntetéseket azzal az érveléssel, hogy bár valóban ellentmond a KRESZ-nek, de véleménynyilvánításként alkalmazható (illetve érveltek azzal is, hogy a rendelet, ami alapján büntettek, már nincs hatályban). A bíróság első fokon összesen több, mint 14 millió forint büntetést szabott ki a résztvevőkre az öt alkalommal megrendezett tüntetés miatt.

Hadházy emiatt azt kéri, hogy aki a Lánchídnál jár autóval, ezek után bármikor kürtöljön egyet, hogy “a miniszterelnök ne gondolja azt, hogy a magyarok többsége őt támogatja.”

Szél és Hadházy büntetését viszont csak csökkentették 100–100 ezer forintra azért, amiért meghirdették a rendezvényt. Terveik szerint nem fizetik be, hanem közhasznú munkával törlesztik a büntetést.

Szél kiemelte, hogy Hadházynak még tárgyalása sem volt, neki viszont két alkalommal kellett megjelennie.

“Más országokban a gyülekezési jogot ilyen mértékben nem lehetetlenítették el, mint Magyarországon” – mondta Szél, példaként hozva, hogy Ausztriában távolságtartással és maszkban lehet tiltakozni.

Hadházy elmondása szerint a bírói ítéletek indoklásával így is gond van, ugyanis elsősorban formai okokból törölték el a büntetéseket. “Szerintem jobb lett volna, ha tisztázzuk, hogy alkotmányellenes ennyire korlátozni egy alapjogot.”

A képviselő azt ígérte, a végül eltörölt büntetések kifizetésére összegyűlt adományokat felhasználja azt ezt kezelő alapítvány például a vendéglátós-tüntetés szervezőinek ügyvédi költségeinek finanszírozására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eltűnt egy indonéz tengeralattjáró

Eltűnt egy indonéz tengeralattjáró

Magyarország már csak a 92. a Riporterek Határok Nélkül listáján

Magyarország már csak a 92. a Riporterek Határok Nélkül listáján

Alig egy hónappal a kirúgása után, új helyen folytatja az M4 Sport riportere

Alig egy hónappal a kirúgása után, új helyen folytatja az M4 Sport riportere