szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy nap alatt 158-cal emelkedett az elhunytak száma. Gépi lélegeztetésre 833 beteg szorul.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Keddre 6494-gyel emelkedett azoknak a száma, akiknek a szervezetében kimutatták az új koronavírust (SARS-CoV-2), ezzel 475 207-re emelkedett azoknak a száma, akik Magyarországon a járvány kezdete óta megfertőződtek a kórokozóval.

Az elhunytak száma egy nap alatt 158-cal emelkedett, így a koronavírus okozta betegség, a Covid-19 a hivatalos adatok szerint már 16 146 halálos áldozatot követelt.

Gyógyultnak eddig összesen 338 946 embert nyilvánítottak – az előző napon 2202-t –, ezzel az ismert aktív fertőzöttek száma 120 115-re emelkedett. Ők egy nap alatt 4134-gyel lettek többen, a számuk legutóbb január 11-én volt magasabb.

Kórházban összesen már 8270 koronavírusos beteget ápolnak, az elmúlt napon 346-an kerültek be. Ennyi páciens egyszerre még sosem szorult Covid-19 miatt kórházi ápolásra. A számuk a pandémia alatt csupán egyszer, december 7-én haladta meg a 8 ezret, aznap 8045-en voltak.

Gépi lélegeztetésre 833-an szorulnak, 27-tel többen, mint vasárnap.

Az elmúlt napon 17 265 koronavírustesztet végeztek – a járvány kezdete óta összesen 3 891 778-at –, amelyek 37,61 százaléka lett pozitív.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint egy ország akkor tesztel eleget, akkor lehet valós képe a járvány terjedésének üteméről, ha az elvégzett teszteknek legfeljebb az 5 százaléka pozitív.

A koronavirus.gov.hu-n olvasható tájékoztatás szerint az oltási program rendben, ütemezetten zajlik. Magyarországon uniós szinten a második legnagyobb az átoltottság azzal, hogy 1 047 045 embernek adták be a védőoltást – hétfőn 44 331-nek –, akik közül 314 485 már a második adagot is megkapta.

Jelezték, hogy a háziorvosok és a kórházi oltópontok folyamatosan oltják a regisztrált időseket. A következő napok háziorvosi oltásaihoz már kiszállították az AstraZenecát, ma pedig Szputnyik és Pfizer érkezik a kórházi oltópontokra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mi az: ha becsukja 4 percre, megöli a koronavírust (is)?

Mi az: ha becsukja 4 percre, megöli a koronavírust (is)?

Több mint 800 milliárd forintos büntetést kapott az Alibaba Kínában

Több mint 800 milliárd forintos büntetést kapott az Alibaba Kínában

Műszaki hiba miatt elhalasztja a marsi drón reptetését a NASA

Műszaki hiba miatt elhalasztja a marsi drón reptetését a NASA