szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mind több a koronavírusos beteg, ezért szerdától két héten át Szent Borbála Kórházban dolgoznak a szakorvosok.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Tatabányán lesznek elérhetőek a tatai Árpád-házi Szent Erzsébet Szakkórház és Rendelőintézet szakrendelései szerdától előreláthatólag két héten át – közölte a város önkormányzata a Facebook-oldalán. Ennek oka az, hogy „a koronavírus-járvány harmadik hulláma következtében megemelkedett betegszámok miatt szükségessé vált a tatai telephelyen rendelő szakorvosok átirányítása is a Tatabányai Szent Borbála Kórházba”.

A szakrendeléseket kedden még Tatán tartják, és az orvosok az ígéret szerint minden olyan beteggel telefonon egyeztetnek, akinek a következő két hétre van előjegyzése. Az akut kezelésre szorulókat már Tatabányára fogják beutalni.

A Szent Borbála Kórházban létszámhiány alakult ki, miután többen nem voltak hajlandóak a múlt hét eleji határidőig aláírni új szerződésüket, amelynek értelmében a továbbiakban az egészségügyi szolgálati jogviszony szabályai szerint foglalkoztatták volna őket tovább. Március 1-jén emiatt nem volt éjszakai műszak az intézmény sürgősségijén, az egyes szakmák ügyeletes orvosai látták el ott a szakmaspecifikus betegeiket.

Helyszíni riportunkban azt írtuk: átmeneti problémát feltehetően okozott a kórház egyes osztályainak működésében, hogy többen nem írták alá a szerződést, de szerdán nem látszott, hogy káosz lenne. Az biztos, hogy az egyik érintett osztályon sokat kellett várni, de volt, ahol meg sem érezték a váltást.

Tavaly áprilisban a kórház egy ideig az országos tiszti főorvos döntése értelmében nem fogadhatott betegeket, mert a kórházban gyors ütemben kezdett terjedni a koronavírus, a dolgozók közül pedig emiatt több tucatnyian estek ki a munkából.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
10 perces harangszóval emlékeztek a koronavírus áldozataira Szlovákiában

10 perces harangszóval emlékeztek a koronavírus áldozataira Szlovákiában

Matolcsy: Az indiai Jóga Minisztérium mintájára Tehetség Minisztériumra lenne szükség

Matolcsy: Az indiai Jóga Minisztérium mintájára Tehetség Minisztériumra lenne szükség

Mit tegyen a szülő, ha azt gyanítja, hogy koronavírusos a gyereke?

Mit tegyen a szülő, ha azt gyanítja, hogy koronavírusos a gyereke?