Hamvay Péter
Hamvay Péter
Tetszett a cikk?

Mind megkapta Demeter Szilárd a Hajógyári-sziget szinte teljes déli területét, benne a Hadrianus-palotával, fél tucat más műemlékkel, az egykori hajógyár épületekben működő bezárt szórakozóhelyekkel.

Korábban csak azt lebegtette be Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója és könnyűzenéért felelős miniszteri biztos, hogy az óbudai Zichy-kastély és a Hajógyári-sziget területén hozna létre 23 milliárd forintból popkulturális központ. Ám a Magyar Közlönyben megjelent rendelet mellékletében felsorolt helyrajzi számokból kiderül, hogy a Hajógyári-sziget több mint 30 hektáros, szinte teljes déli területét megkapja, benne a Hadrianus-palotával, fél tucat műemlékkel, az egykori hajógyári épületekben valaha Vizoviczki László birodalmához tartozó szórakozóhelyekkel.

Demeter Szilárd
©

Az elmúlt időszakban a kormány számos egyetemet, értékes ingatlant, például a Millenárist, vagy a Klebelsberg kúrát is átjátszotta közérdekű vagyonkezelők számára. Egyelőre itt is egy állami intézményhez kerülnek az elképesztő eszmei és piaci értékű telkek, de forrásaink szerint elképzelhető, hogy ez csak az első lépés egy hasonló vagyonkimentés irányába. A kormánynak ugyanis a pandémia elmúltával sem valószínű, hogy lesz pénze ekkor összeget szánni a terület rehabilitációjára, és állami pénzen zenés-táncos szórakozóhelyeket működtetni, akár a szocializmusban.

A kormánynak nem ez az első vad terve a terület hasonítására. Nemrég vissza akarta építeni Hadrianus római császár palotáját, amiről azóta mélyen hallgat, de tervezett ide evezős központot is. Voltak ennél is bornírtabb ötletek, 2006-ban még a szocialista-szabaddemokrata kormány egy izraeli befektetőnek eladta az állami tulajdonból elvileg ki nem adható szigetcsúcsot, hogy ott Álomsziget néven kis Las Vegas épüljön, tízezer fős konferencia-központtal, háromezer ágyas szállodával, kaszinókkal, fürdőkkel, színházzal, kikötőkkel. Cserébe a 400 milliárdos projekt részeként a palotát is bemutathatóvá tette volna a Plaza Centers. 

A környezetromboló tervet a közvélemény és a természetvédők  is hevesen támadták, mégis áldását adta az akkor még Tarlós István vezette Óbudai önkormányzat is. A civileknek köszönhetően csúszott az építési engedély, így 2010 után a fideszes kormány visszavonta a beruházás kiemelt státuszát, hűtlen kezelésre hivatkozva támadta a telkek privatizációját, de a cég mégis jól szállt ki a bukott üzletből, az állam 2013-ban csaknem négymilliárd forintért visszavásárolta a telket azzal, hogy fel kell tárni a palotát, és egy sport- és rekreációs parkot hoz létre. Aztán nem lett az egészből semmi. Bezárták a hajógyár még álló, műemlék épületeiben működő szórakozóhelyeket.

A sziget legfontosabb műemléke a föld alatt rejtőző Hadrianus-palota, de számos ipari műemlék is található itt. Ilyen a tengely-, és csőszerelőműhely, a trafóház, a porta, a hajóvillamossági és mázoló műhely, a központi öltöző és a kompresszorház. A felsoroltak mind a PIM-hez kerülnek.

©

Mindez nem érinti a Hajógyári-sziget északi részét, ahol a Sziget Fesztivált tartják. Ez a terület ma közpark, és jórészt a főváros tulajdonában van, a hajógyár területén viszont az állam mellett vannak magántulajdonosok is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!