szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Novák Katalin jelentette be a hírt.

Eljött a búcsú ideje – ezzel jelentette be Novák Katalin Twitter-oldalán, hogy a Fidesz nemcsak az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójából lép ki, de magát a pártot is elhagyja.

Novák megosztotta azt a levelet is, amelyben a hírt közli az EPP főtitkárával, Antonio López-Istúriz White-tal:

A Fidesz március 3-án jelentette be, hogy kilépnek a képviselőik az Európai Néppárt parlamenti frakciójából. A magyar kormánypárt azután döntött a távozás mellett, hogy a Néppárt európai parlamenti frakciója szerdán négyötödös többséggel (148 igen és 28 nem szavazat mellett) elfogadott egy alapszabály-módosítást, ami megkönnyíti a Fidesz felfüggesztését és kizárását a politikai csoportból.

Novák akkor az Indexnek azt mondta, hogy a Néppártból való távozás még a jövő zenéje, ez a döntés még csak a frakcióból való kilépésről szólt. Gulyás Gergely viszont pár nappal később már arról beszélt, hogy kilépésük a Néppártból csak „technikai kérdés”.

Arról egyelőre még nincs szó, hogy a magyar kormánypárt hol folytatná, Orbán Viktor viszont honlapján megjelent írásában úgy fogalmazott: „az EPP nélkül kell felépíteni az európai demokratikus jobboldalt, amely otthont nyújt azoknak az európai polgároknak, akik nem akarnak migránsokat, nem akarnak multikulturalizmust, nem estek LMBTQ-őrületbe, védik Európa keresztény hagyományait, tisztelik a nemzetek szuverenitását, és nemzetüket nem a múltjuk, hanem a jövőjük részének tekintik”.

Amennyiben a Fidesz csatlakozna egy frakcióhoz, vagy újat hozna létre, akkor nagyobb esélyük lesz tisztségeket betölteni az EP-ben. Ez azonban azzal járna, hogy – számottevő nemzeti delegációként – leendő szövetségeseik elől veszik majd el a pozíciókat.

A függetlenség ára: kommunisták, neonácik és viccpárt közé került a Fidesz

Sosem volt fontosabb Magyarországon az érthető és pontos tájékoztatás az Európai Unióról, mint most. Az EUrologus brüsszeli újságíró csapatának célja, hogy az Európai Unióval kapcsolatos hírekről és eseményekről közérthetően, pontosan és ha kell, kritikusan számoljon be, illetve elemzéseivel segítse az olvasót a tájékozódásban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!