szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

A Fidesz EP-képviselői vegyes társaságba kerültek az Európai Parlamentben és – legalábbis átmenetileg – lényegesen kevesebb lehetőséghez jutnak majd az európai törvényhozásban.

Látványosan, 27-ről 39-re nőtt az Európai Parlamentben a független képviselők száma, ez annak köszönhető, hogy a Fidesz képviselői kiléptek az Európai Néppárt frakciójából.

A független képviselők csoportja nem tekinthető önálló frakciónak, hiszen tagjait nem köti össze semmilyen elvi-ideológiai kapcsolat. Ennek tudható be, hogy a fideszes politikusokhoz hasonlóan a függetlenek között ül a Die Partei, a német viccpárt képviselője, az olasz Öt Csillag mozgalom tagjai, görög kommunisták és neonácik, vagy a három katalán függetlenségpárti politikus, akik jelenleg tulajdonképpen emigrációban élnek, mert Spanyolországban börtön vár rájuk. És szintén független a jobbikos Gyöngyösi Márton.

A képviselők jogállásáról az Európai Parlament Eljárási Szabályzata rendelkezik. Ennek 5. cikkének 4. bekezdése a következőket rögzíti:

Parlamenti feladatainak ellátása céljából minden képviselőnek joga van tevékenyen részt venni a Parlament bizottságainak és küldöttségeinek munkájában ezen eljárási szabályzat rendelkezéseivel összhangban.

Ez tehát azt jelenti, hogy a bizottsági munka terén nincs különbség a képviselők szerint. Elméletileg. Gyakorlatilag azonban a bizottsági tisztségeket a képviselőcsoportok egymás között osztják el, ugyanez igaz arra is, hogy egy-egy témát ki gondozzon jelentéstévőként, vagy árnyék-jelentéstévőként. A kilépéssel a Fidesz képviselői nemcsak a meglévő bizottsági alelnöki helyeiket, hanem a bizottsági tagságaikat is elveszítették. Utóbbit vissza fogják kapni, egy rendkívül bonyolult, a választásokon is alkalmazott számítási képlet alapján, amit kidolgozója, egy belga matematikus után d'Hondt-rendszernek neveztek el.

Gál Kinga
©

Ezzel együtt nagy kérdés, hogy a fideszesek melyik bizottságokban juthatnak pozíciókhoz. Ez egy frakciók közötti alku során dől el, a Fidesz pozíciói azonban ebben az osztozkodásban meglehetősen gyengék. Bizottsági alelnöki posztra például alig van esélyük. A ciklus indulásakor négy alelnöki tisztségre volt lehetősége a magyar kormánypártnak. (Tudni kell, hogy egy-egy bizottságnak akár négy alelnöke is lehet.) Gál Kingát megválasztották a biztonság- és védelempolitika, Bocskor Andreát a kulturális és oktatási, Deutsch Tamást pedig a költségvetési ellenőrzési bizottság alelnökévé. Hidvéghi Balázst azonban az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság tagjai nem voltak hajlandóak megszavazni – ez az alelnöki poszt azóta is betöltetlen.

Amikor tavaly decemberben Deutsch Tamástól a néppárti frakció minden, a frakciótagsághoz kötődő jogot megvont, akkor le kellett mondjon az alelnöki megbízatásáról, helyére Kósa Ádámot jelölte a Fidesz. Kósa megválasztására azonban már nem maradt idő. Érdekes a helyzete Járóka Líviának, aki jelenleg még az EP alelnöke. Őt ugyan a Néppárt jelölte, de a Parlament választotta meg, vagyis az, hogy független lett, nem érinti a megbízatását. Más kérdés, hogy a parlamenti pozíciókat egy év múlva, a ciklus felénél újraosztják.

Deutsch Tamás
©

Az Eljárási Szabályzat 36. cikke rendelkezik a független képviselőkről:

  1. A képviselőcsoporthoz nem tartozó képviselők számára titkárságot bocsátanak rendelkezésre. Az ilyen titkárság rendelkezésre bocsátására vonatkozó részletes szabályokat az Elnökség a főtitkár javaslata alapján állapítja meg.
  2. Az Elnökség meghatározza a független képviselők jogállását és parlamenti jogait.
  3. A független képviselők titkári kiadásaira és a szükséges technikai, műszaki feltételek fedezésére a Parlament költségvetésében előjegyzett előirányzatok biztosításával, végrehajtásával és ellenőrzésével kapcsolatos szabályokat szintén az Elnökség állapítja meg.

Amint láthatjuk, a függetlenek meglehetősen ki vannak szolgáltatva az Elnökség döntéseinek, amelynek működésére ugyanakkor nincs ráhatásuk.

Az EP-képviselők láthatóságának egyik fontos terepe a plenáris ülésen felszólalás, a plenáris vitákban való részvétel. A szabályzat 171. cikke rendelkezik arról, hogy “a független képviselők részére együttes felszólalási időt kell megállapítani”, amely a frakciók felszólalási időtartamának bizonyos hányadát jelenti. Így lényegesen kevesebb időt kapnak majd a fideszesek. Ráadásul amennyiben a független képviselők nevében kapnak szót, akkor csak a vezérszónokok után, a legutolsóként szólalhatnak fel.

Mit mond a tapasztalat?

Megkérdeztük Gyöngyösi Mártont is, hogyan lehet függetlenként dolgozni. A jobbikos képviselő is hátrányként említette, hogy nincs lehetősége arra, hogy egy-egy téma jelentéstevője legyen, ráadásul olyan politikusokkal van úgynevezett technikai koalícióban, akikkel politikai kérdésekben biztosan nincs azonos állásponton. Ugyanakkor eredményként említette, hogy amikor a bizottsági tagságokat elosztották, akkor azokban a bizottságokban lett tag, ahol szeretett volna, és amikor felszólalási lehetőséget kér, akkor ezeket minden esetben megkapja. A fideszesek érkezése azonban – hiszen jelentős számú képviselőről van szó – ronthat ezen a helyzeten.

Gyöngyösi Márton
©

Feltehetően – és a nyilatkozatokból is erre lehet következtetni – a fideszes képviselők csak átmenetileg dolgoznak függetlenként. Amennyiben csatlakoznak egy frakcióhoz, vagy újat hoznak létre, akkor nagyobb esélyük lesz tisztségeket betölteni. Ez azonban azzal fog járni, hogy – számottevő nemzeti delegációként – leendő szövetségeseik elől veszik majd el a pozíciókat.

(Kiemelt képünkön: Kósa Ádám és Hidvégi Balázs a Fidesz–KDNP képviselői az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án, fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!