szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már több mint négymillióan regisztráltak oltásra – derült még ki az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Rövid és szűkszavú volt az operatív törzs pénteki tájékoztatója. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője előbb beszámolt az aktuális járványügyi adatokról (285 ember halt meg), majd közölte, hogy

a jövő héten már hatféle oltás lesz elérhető Magyarországon.

Kitért arra is, hogy nem szabad különbséget tenni az oltások között. Az új vakcináról korábban Müller Cecília országos tiszti főorvos beszélt, aki csütörtökön azt mondta, hogy a Johnson & Johnson Janssen nevű egyadagos készítményéből érkezik majd több mint 28 ezer adag. Erről a vakcináról bővebben itt olvashat:

Ezt kell tudni a Johnson & Johnson koronavírus elleni védőoltásáról

Magyarország összesen 4,36 millió adagot kötött le korábban abból a koronavírus elleni vakcinából, amit az Európai Gyógyszerügynökség most jóváhagyott.

Galgóczi Ágnes szerint már több mint négymillióan regisztráltak oltásra, és mindenkit arra biztatott, tegye ezt meg. Az időseknek közel 90 százalékát már beoltották, de még fontos, hogy betartsák a járványügyi intézkedéseket. A magyarországi átoltottság 26,7 százalékos – mondta. A mellékhatásokról is mondott pár szót: gyakrabban láz, ízületi fájdalom, oltás helyén fájdalom fordulhat elő.

Előtte Maruzsa Zoltán beszélt arról, hogy a középiskolák május 10-én nyitnak, és alapvetően csak írásbeli érettségi lesz.

Maruzsa: Ha nagyon rosszul sikerül az írásbeli érettségi, lehet javítani szóbelin

Hétfőn összeomlott a KRÉTA-rendszer, kedden a köznevelési államtitkár ahhoz hasonlította ezt a hibát, mint amikor leesik ez első hó és megbénul a város. Maruzsa Zoltán azt is mondta, a kormány által megbízott cég számára világossá tette: a rendszernek bírnia kell a terhelést. Sok más dolgot azonban nem tett világossá.

Kiss Róbert alezredes is beszámolt a rendőrök előző napi járványügyi intézkedéseiről: csütörtökön nem kellett a szabályok megsértése miatt sem vendéglátó helyiséget, sem más üzletet bezáratniuk, de a kijárási és gyülekezési tilalom megszegése miatt 173 esetben intézkedtek. 5825 esetben rendeltek el hatósági karantént, és összesen 46 755 ember van karanténban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!