szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Például olyan tárgyakból, amik csak szóbeli vizsgarésszel rendelkeznek. Megjelent az idei érettségi részleteit szabályozó kormányrendelet.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Pénteken a Magyar Közlönyben is megjelent, hogyan tervezi az idei érettségit a magyar kormány. A kormányhatározat értelmében az értettségi tantárgyak

szóbeli vizsgarészei és (...) gyakorlati vizsgarészei nem kerülnek megszervezésre.

A rendelet ugyanakkor kimondja, hogy azokban a tárgyakban amelyek középszinten csak szóbeli vizsgarésszel rendelkeznek, meg kell szervezni a szóbeli vizsgákat is. Ezeket akkor is meg kell szervezni, ha a vizsgázó az igazgató döntése alapján szóbeli vizsgával kiválthatja az írásbelit. Ez esetben mentesül az írásbeli vagy a gyakorlati vizsga alól. Ugyancsak meg kell szervezni a szóbelit azoknak, akik emelt szintű szóbeli nyelvvizsgát szeretnének letenni, illetve azoknak, akik a középszintű írásbeli vizsgán 12 és 25 százalék között teljesítettek.

Ez utóbbiról beszélt pénteken Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár is:

Maruzsa: Ha nagyon rosszul sikerül az írásbeli érettségi, lehet javítani szóbelin

Hétfőn összeomlott a KRÉTA-rendszer, kedden a köznevelési államtitkár ahhoz hasonlította ezt a hibát, mint amikor leesik ez első hó és megbénul a város. Maruzsa Zoltán azt is mondta, a kormány által megbízott cég számára világossá tette: a rendszernek bírnia kell a terhelést. Sok más dolgot azonban nem tett világossá.

A szóbeli vizsgát egyébként egyszer teljesíthetik.

A rendelet kitér az értékelésre is, amit “százalékos formában kell megállapítani”, de csakis egész számokkal, illetve kimondja, hogy a jelen körülmények között teljesített vizsgákat

teljes értékű, sikeres érettségi vizsgának kell tekinteni.

Rendhagyó testnevelés

Aki testnevelésből érettségizik, annak szóbeli és gyakorlati vizsgát is kell tennie, tanára és a vizsgabizottság legalább két tagja jelenlétében, kivéve az úszás és a küzdősport önvédelmi gyakorlatai esetét. Ezeknél “az érettségi vizsga értékelése e gyakorlatok figyelmen kívül hagyásával történik”, ezért 100 helyett középszinten maximálisan 90 emelt szinten 80 pont szerezhető a tárgyból.

A vizuális kultúra tárgyból középszinten értettségizőknek nem lesz gyakorlati vizsgájuk, csak az írásbeli alapján értékelik őket.

Aki nem jelenik meg a vizsgán vagy nem adja le határidőre projektmunkáját, annak törlik vizsgajelentkezését, és nem küldik javító vagy pótló vizsgára.

A díjköteles vizsgákról az Oktatási Hivatal május 3-ig tesz közzé részletes tájékoztatót.

A rendeletben azt is megszabják, hogy

  • a vizsgák megszervezése, lebonyolítása és a vizsgázók értékelése során elektronikus úton kell kapcsolatot tartani,
  • be kell tartani az egészségvédelmi intézkedéseket,
  • egy helyiségben legfeljebb 10 vizsgázó lehet,
  • az érettségiztető iskolákban május 3. és 7. között délutánra tehetik át a többi tanórát,
  • dolgozataikat a vizsgázók május 31-én és június 1-jén tekinthetik meg, de beszkennelve el is lehet nekik küldeni, észrevételeiket elektronikus úton is elküldheti, legfejlebb június 2. délután 16 óráig.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!