szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hetekig tart a művelet, emiatt a 7-8. évfolyamok is csak a gimnazistákkal együtt tudnak visszatérni a jelenléti oktatásba, majd májusban. Alapesetben a 6 és 8 osztályos gimnáziumok 5-8. évfolyamainak is április 19-én kellene kezdeniük.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Tisztelt Szülők!
Bizonyára értesültek már a híradásokból, hogy a 9-12. évfolyamokon május 10-ig folytatódik a digitális oktatás. Iskolánkban ez a 7-8. osztályokra is vonatkozik, ugyanis az épületben legionella baktérium elleni hőfertőtlenítés, valamint rovarirtás lesz a következő hetekben.”

Ez abban az e-mailben olvasható, amit az Eötvös Loránd Tudományegyetem Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégiumának igazgatója küldött az oda járó gyerekek szüleinek. A levélben arról is szó esik, hogy az április 30-ra tervezett ballagást csak virtuálisan tudják majd lebonyolítani.

A hvg.hu e-mailben megkereste az iskola igazgatóját, aki jelezte, hogy az ügyben nem kíván nyilatkozni, de nem cáfolta az információnkat.

A hőfertőtlenítés és rovarirtás időzítése azért érdekes, mert a kormány március végén rendeletben szabta meg, hogy az általános iskolákban – illetve a hat- és nyolcosztályos gimnáziumok 5-8. évfolyamain is – április 19-től újraindul a jelenléti oktatás.

A lépés ellen diákok, szülők és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is tiltakozott, utóbbi nyílt levelet is írt a kormányfőnek, arra hivatkozva hogy a koronavírus ellen beoltott tanároknál – akiknek a szervezett oltása húsvét hétvégéjén indult – még nem biztos hogy kialakul a védettség, és hogy a vírus jelenleg leginkább terjedő brit variánsa sokkal gyorsabban terjed a fiatalok és a gyerekek körében is, emiatt pedig kockázatos lépés újra bevezetni a jelenléti oktatást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!