szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Oroszi Beatrix szerint ha fokozatosan és lassan nyitunk, akkor nagy valószínűséggel nem lesz negyedik hullám.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az új esetszámokat tekintve túl vagyunk a harmadik hullám csúcsán, de így sem dőlhetünk hátra – mondta a Népszavának adott interjúban Oroszi Beatrix epidemiológus, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tanácsokat adó Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai projektcsapatának tagja.

Oroszi elmondása szerint csak óvatos optimizmussal tekinthetünk az adatokra. “Fontos, hogy a csökkenés üteme továbbra is ilyen gyors maradjon, hogy hamar elhagyhassuk a veszélyes zónát” – fogalmazott az epidemiológus.

Oroszi Beatrix szerint a harmadik hullám csúcsán a tesztek pozitivitása (hétnapos mozgóátlag alapján) 26–27 százalék volt, ma már viszont 21–22 százalék. “Tehát csökken, és ez mindenképpen egy kedvező irány”. Ugyanakkor a kórházban ápoltak száma továbbra is magas, magasabb, mint az előző hullám idején, míg lélegeztetésre majdnem kétszer annyian szorulnak.

Az lenne a jó, ha azt mondhatnánk, hogy a pozitivitási arány legfeljebb 5 százalékos, mert az azt jelentené, hogy a járványt kontroll alatt tartjuk”.

A járvány lecsengéséhez szerinte arra van szükség, hogy az intézkedések szigorúsága ne változzon rövid időn belül, az emberek betartsák a maszkhasználatra, a távolságtartásra, a kézhigiénére vonatkozó kéréseket, illetve ne jöjjön egy újabb vírusvariáns.

A szakember beszélt arról is, hogy “nagy bizonytalanságot jelentő tényező maga a nyitás és az ezzel járó kontaktusnövekedés. Például, ha a kontaktusok száma olyan maradna, mint amilyen húsvét előtt volt, akkor körülbelül kéthetente megfeleződhetne a napi esetszám, gyakorlatilag hetek alatt eljuthatnánk oda, hogy csak napi néhány száz új megbetegedést regisztrálunk. Ezt a folyamatot lassítani fogja a korlátozó intézkedések feloldása, és innentől kezdve az a nagy kérdés, hogy hány héttel lesz hosszabb a lejövetel”.

Oroszi Beatrix: Ne legyünk kishitűek, ezt a vírust le tudjuk győzni

Ehhez azonban elég embert rá kell venni, hogy betartsák az intézkedéseket. Az ITM epidemiológusa és Jakab Ferenc virológus egy szerda esti előadáson arról is beszélt, ha egyszer eljön az idő, akkor sem szabad úgy nyitni, hogy elengedjük a gyeplőt és hátradőlünk.

A kérdésre, hogy az enyhítések nyomán számolnak-e egy újabb, negyedik hullámmal, Oroszi azt mondta, “ha fokozatosan és lassan nyitunk, akkor nagy valószínűséggel ez már nem fog egy negyedik járványhullámot elindítani, mert időközben az átoltottság is folyamatosan növekszik”. Ha azonban változnak a paraméterek, például az emberek egyszerre feladják az egyéni védekezést, “akkor az felülírhatja mindazt, amit én most mondtam”.

Az epidemiológus hozzátette, “azt gondolom, ha elég fegyelmezettek leszünk április–május folyamán, és az oltottak száma is kellően magas, akkor nyár elejére eljuthatunk a teljes nyitásig”.

Oroszi Beatrix szerint amíg minden pedagógus meg nem kapja a második oltását és nem telik el utána még két hét, a tanároknak, illetve az iskolába járó diákoknak maszkot kellene viselni és távolságot kellene tartani. “Még akkor is, ha maszkban tanítani nem feltétlenül könnyű, de nem is lehetetlen”.

A megfogalmazott javaslataikról pedig azt mondta:

Összességében azt tudom mondani, hogy előbb-utóbb minden fontos intézkedési javaslatunk meghallgatásra talált, legfeljebb nem akkor, amikor javasoltuk. Például az elején állandóan mondogattuk, hogy növelni kell a tesztelési számot. Ez a második hullámra megtörtént. Igaz, hogy mi még ennél is jóval többet szeretnénk látni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!