szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tovább csökken a kórházban ápoltak és az aktív fertőzöttek száma.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Szombatra újabb 4604 ember szervezetében mutatták ki az új koronavírust, így 746 802 emelkedett az igazolt fertőzöttek száma Magyarországon – olvasható a járványügyi tájékoztató oldalon.

A hivatalos adatok szerint

217 újabb koronavírusos beteg hunyt el, így a járvány áldozatainak száma 24 979-re emelkedett.

Gyógyultnak az előző napon 4871 embert nyilvánítottak – összesen már 450 791-et –, az ismert aktív fertőzöttek száma így az egymást követő ötödik napon is csökkent, ezúttal 484-gyel,  271 032-re .

Kórházban a friss közlés szerint 8947 koronavírusos beteget ápolnak. Legutóbb még 512-vel több kórházi ápolásra szoruló páciensről adtak hírt. Lélegeztetőgépen 24-gyel kevesebben, 1093-an vannak, mint az előző napon.

Pénteken 30 662 levett mintát vizsgáltak meg, amelyeknek 15,01százaléka bizonyult pozitívnak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint egy ország akkor tesztel eleget, akkor lehet valós képe a járvány terjedéséről, ha a minták pozitivitási aránya nem haladja meg az 5 százalékot.

A legalább egyszer beoltottak száma csütörtökön 68 245-tel, 3 213 837-re emelkedett. A második dózist  1 371 702 embernek adták már be (+22 388).

A tájékoztatás szerint a járvány harmadik hullámának tetőzése érzékelhető, de még most is nagyon sokan fertőződnek meg, ezért a védelmi intézkedések betartása továbbra is fontos.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!