szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar kormánynak valamit mondania kell a Profil "kérdésekkel provokáló" munkatársának ügyéről.

A Nemzetközi Újságíró Szövetség, az Európai Újságírók Szövetsége és a Riporterek Határok Nélkül is elítélte Magyarországot a médiaszabadság súlyos megsértése miatt, miután a magyar közmédia kérdései miatt támadott egy osztrák újságírót.

A szervezetek az Európa Tanács riasztási rendszerén keresztül hívták fel a testület figyelmét a problémára. Ez azt jelenti, hogy a magyar államnak elvileg válaszolnia kell a felvetésekre. A strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet 2014-ben éppen azért hozta létre a riasztási rendszerét, hogy partnerszervezetei ott jelentsék, ha szerintük valahol súlyosan sérül a sajtószabadság, vagy újságírók kerülnek veszélybe.

Franziska Tschinderlét az M1 Híradója április 7-én azzal vádolta meg, hogy „provokált” a Fidesz EP-delegációjának a budapesti Orbán–Salvini–Morawiecki-találkozóval kapcsolatban feltett kérdéseiben.

A közmédiában támadott osztrák újságíró: „Nem fogjuk abbahagyni a tudósításainkat"

Franziska Tschinderle szerint a magyar újságírókkal szolidárisnak kell lenni, hogy végezhessék a munkájukat.

A bejátszásban arra reagálva, hogy a Profil című hetilap munkatársa megkérdezte, miért nem kapott meghívást a találkozóra senki a francia Nemzeti Tömörülés és az osztrák Szabadságpárt tagjai közül, az hangzott el: „csak amatőr újságírók kérdeznek olyat, hogy miért nincs ott valaki, akinek a jelenlétéről soha nem is volt szó”, a végén pedig kijelentették, hogy a kérdező újságíró minden bizonnyal további lejárató cikkekkel is készül. Az M1 később még négy hasonló riportot készített a témában.

Az M1 tudósítása nagy vihart kavart Ausztriában, a Riporterek Határok Nélkül és az Európai Újságírók Szövetsége (AEJ) elítélte az adást, mint egy felháborító kísérletet egy újságíró hírnevének megalázására és megsértésére.

Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter magyar kollégáját, Szijjártó Pétert is felhívta az eset miatt.

Elfogadhatatlan a közmédia lejárató riportja az osztrák külügy szerint

Telefonon hívta fel Szijjártó Pétert az osztrák külügyminiszter, aki szerint a média alapvető feladata, hogy kritikus kérdéseket tegyen fel. A magyar külügyminiszter viszont álhírterjesztésről, képmutatásról és liberális mainstreamről beszélt nemcsak a Profil újságírója, hanem Petry Zsolt ügyében is.

Később Szijjártó is kommentálta a történéseket, azt írta, hogy "lassan-lassan csak lebukik a nagy sajtó- és véleménynyilvánításos képmutatás", hozzátette, hogy szerinte az osztrák újságíró álhíreket terjesztett.

Nem sokkal Szijjártó posztja után Twitter-bejegyzésben reagált az osztrák külügyminisztérium is. Leszögezték, hogy a média alapvető feladata, hogy kritikus kérdéseket tegyen fel. Az M1 bánásmódja Franziska Tschinderlével ezért elfogadhatatlan”. Mint írták, álláspontjukat a budapesti osztrák nagykövet is egyértelművé teszi majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Elfogadhatatlan a közmédia lejárató riportja az osztrák külügy szerint

Telefonon hívta fel Szijjártó Pétert az osztrák külügyminiszter, aki szerint a média alapvető feladata, hogy kritikus kérdéseket tegyen fel. A magyar külügyminiszter viszont álhírterjesztésről, képmutatásról és liberális mainstreamről beszélt nemcsak a Profil újságírója, hanem Petry Zsolt ügyében is.