szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az operatív törzs szerint hamarosan a Magyar Közlönyben jelenik majd meg a vendéglátóhelyek teraszainak nyitását engedélyező rendelet.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Közeledik a 3,5 milliós beoltotti szám, amikor elérjük, az operatív törzs vezetője, a belügyminiszter egyedi közigazgatási határozatot tesz majd közzé a Magyar Közlönyben, amelynek értelmében a vendéglátóhelyek nyitva tarthatják a teraszukat, kerthelyiségüket mindennap reggel 5 órától 21 óra 30 percig. Az ott tartózkodó vendégeknek nem kell majd maszkot viselniük, a vendéglátóhelyek belső területén azonban igen, odabenn pedig csak a megrendelt étel, ital elviteléhez szükséges ideig, valamint a mellékhelyiségek használatáig szabad tartózkodni. A helyek üzemeltetőinek és az alkalmazottaknak az üzlet teljes területén kötelező lesz maszkot viselniük – közölte Kiss Róbert rendőr alezredes, az ügyeleti központ vezetőhelyettese. Hozzátette még, hogy a szálláshelyeken működő bárokban, éttermekben csak az ott megszálló, üzleti céllal érkezett vendégeket szolgálhatják ki.

Az alezredes ismertetése szerint az előző napon a maszkviselési szabályok megszegése miatt 545, a kijárási tilalom figyelmen kívül hagyása miatt pedig 214 emberrel szemben intézkedtek. Beszámolt továbbá arról, hogy Balotaszálláson egy évre bezárattak egy presszót, amelynek működését tavaly ősszel egyszer már felfüggesztették a nyitvatartási szabályok megsértése miatt.

Müller Cecília országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy mostanáig 4,326 millióan regisztráltak a koronavírus-fertőzés elleni védőoltásért, 69 százalékukat pedig legalább egyszer már beoltották. Ez a lakosság 33,4 százaléka.

A szakember szerint a védelmi intézkedések és – most már egyértelműen kijelenthető, hogy – a védőoltások hatása miatt csökkennek a járványügyi adatok. „Láthatóvá vált a védőoltások eredményessége” – jelentette ki.

Ismertetése szerint a héten a következő védőoltások érkeznek:

  • 68 400 adag Moderna,
  • 72 ezer adag AstraZeneca,
  • 248 040 Pfizer,
  • 100 ezer dózis második körös Szputnyik V,
  • valamint Sinopharm, ennek mennyiségét azonban nem közölte.

A járványügyi adatokat ismertetve arról beszélt Müller, hogy „a platózást követően enyhe csökkenésnek vagyunk tanúi”, jelezte viszont, hogy a brit vírusvariáns miatt a kórházban lévők gyógyítása nagyon nehéz.

Beszélt a vírus örökítőanyagának a szennyvízben mért koncentrációjáról is, amely „enyhén csökken, inkább stagnál”, méghozzá sokkal magasabb szinten, mint a harmadik hullám kezdetén. Ez arra utal, hogy továbbra is sok az aktív fertőzött, ezért még mindig nagyon fontos az óvatosság és a járványügyi szabályok betartása – figyelmeztetett.

A múlt hét adatait azt megelőzőhöz hasonlítva azt mondta, kedvező tendencia, egyértelmű csökkenés mutatkozik az új fertőzötteket tekintve:

  • 21 százalékkal, 7461 fővel csökkent a számuk,
  • az átlagéletkoruk a korábbi 46 évről 45-re módosult,
  • 14 százalékuk volt fővárosi, 13 százalékuk Pest megyei, a legkevesebben, 2 százaléknyian Tolna megyeiek voltak,
  • a legnagyobb, 40 százalékos csökkenés a számukban Tolna megyében következett be.

A tiszti főorvos arról is beszélt, hogy nagyon fontos az oltás első dózisa után is betartani a szabályokat, és felvenni a második adagot, mert az teszi teljessé a védettséget. Hangsúlyozta azt is, hogy az oltási reakcióktól nem, a koronavírus-fertőzéstől viszont annál inkább kell tartani.

A tájékoztatón ez alkalommal csupán az ATV kérdése hangzott el. A csatorna arról érdeklődött, kell-e és milyen feltételekkel oltás azoknak, akik korábban megfertőződtek a koronavírussal. Müller Cecília azt válaszolta, hogy ha az adott páciensnek bármilyen megbetegedése van, nem oltják be. Minden más esetben az oltóorvos dönt a kérdésben. Jelezte, hogy a betegségen túljutottak oltására vonatkozóan szakmai ajánlások készültek, az az általános tapasztalat ugyanis, hogy ha enyhén zajlott le a betegség, kevés ellenanyag képződik a szervezetben, így a páciens a gyógyulást követően olthatóvá válik. Ha viszont súlyos formában zajlott a betegség, akkor erőteljesen az immunreakció, ezért az ajánlás szerint ki kell várni a gyógyulást követő három hónapot. Utána mindenképpen javasolják az oltást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!