szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az emberierőforrás-miniszter szerint a legnagyobb kihívás most az az egészségügyben, hogy az orvosok és a nővérek elfáradtak, főleg lelkileg.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

„Nem tudok egyetlenegy betegről sem, akit ne láttunk volna el” – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere a Magyar Nemzetnek adott interjúban. Kásler Miklóst a beszélgetés legelején kérdezték arról, maradtak-e ellátatlanul betegek a járvány idején. A tárcavezető azt mondta: az addigi tapasztalatokat figyelembe véve azt rendelte el, hogy a második hullámban a kórházi ágyak negyven százalékát készítsék fel koronavírusos betegek kezelésére, hét százalékát pedig intenzív ellátásra. „Ennek a negyven százaléknak körülbelül a felén kezelnek betegeket, azonban lényegesen magasabb az intenzív osztályok terheltsége. Az infektológiai osztályokon (ahol a középsúlyos betegek fekszenek) a tartalékok most is nagyok – ez vonatkozik az eszközökre, a műszerekre, a lélegeztetőgépekre.” Kásler szerint az ellátáshoz minden rendelkezésre áll, a rendszer összességében bírja a terhelést,

volt persze olyan pillanat, amikor egyes kórházakban megteltek az ágyak, de akkor azonnal átszállították a betegeket egy másik kórházba, ahol volt előkészített üres ágy”.

Szerinte a legnagyobb kihívás most az az egészségügyben, hogy az orvosok és a nővérek elfáradtak, főleg lelkileg.

Elmondása szerint „az egészségügyi dolgozók megfertőződése az oltakozás következtében gyakorlatilag megszűnt”.

Mikorra várható, hogy a beadott oltások száma elkezdi letörni a napi halálozások számát? – kérdezték Káslertől, aki szerint a „mortalitás csökkenése egyelőre szolid két-három héttel követi a fertőzöttek számának csökkenését”.

A kormány járványellenes intézkedéseiről azt mondta, arányosak voltak, „olyan szabályokat kell hozni, amelyeket be is lehet tartatni. Az egyéni felelősség szerepe nagyon megnövekedett. A társadalom most már belefáradt a korlátozásokba”. A legnagyobb remény az oltások jelentős felgyorsítása, ha ugyanis a társadalom nagy részét sikerül beoltani, akkor az immunitás növekedése a vírus lassú eltűnését fogja eredményezni.

Elmondása szerint a vírus reprodukciós rátája a brit variáns megjelenésével jelentősen, 1,34 százalékra emelkedett (vagyis egy ember átlagosan 1,34 másiknak adta át a fertőzést), akkor robbant be a fertőzöttek száma. Most a mutató 0,7 százalék környékén van a március eleji szigorítások és az oltás hatására. „Nagyon óvatosnak kell lennünk, a vírusjárványnak ugyanis még nincs vége. Az oltást ezért kell mindenkinek minél előbb felvennie, mert ez jelenti a legkomolyabb esélyt arra, hogy meg tudjuk fordítani a folyamatot” – magyarázta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Kásler: Járványellenes nemzeti programot kell kidolgozni

Az öt nemzeti egészségügyi program mellé célszerű egy hatodik, járványellenes programot is kidolgozni – mondta az emberi erőforrások minisztere az Életközelben című videósorozatban. Azt is elmondta, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint, a koronavírus-fertőzés során a legkisebb erek belső rétegei gyulladhatnak be, ez okozza a sokszervi szövődményeket.