szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kormányinfót tudósítani nehéz műfaj, de nemcsak a válaszok, hanem a beküldött kérdések miatt is. Most megmutatjuk, ami délelőtti tudósításunkból kimaradt.

Kérdésekkel provokált az újságíró – ezzel a címmel mutatott be nemrég ötrészes minisorozatot az M1, melyben egy osztrák újságírónőt állítottak pellengérre. A Profil című lap munkatársának a közmédia szerint az volt a „bűne”, hogy a Fidesznek küldött kérdései „valójában nem is kérdések voltak, hanem provokatív, kérdésnek álcázott állítások”, amelyek mögött nyilván az összehangolt balliberális hadjárat áll.

Ezt a logikát követve különösen szórakoztató folytatásos teleregényt készíthetne az M1 a kormányinfóból is, ahol hétről hétre az újságírók által beküldött kérdések közül válogatnak, majd azokat Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő olvassa fel. Az is megérdemelne egy külön cikket, hogy a 100 milliárdos költségvetésből működő közmédia miért nem volt képes egy olyan rendszert beszerezni, amelyen keresztül az újságírók online, élőben kérdezhetnének (ahogy azt teszik például minden nap az Európai Bizottság nemzetközi sajtótájékoztatóin), de ha már így alakult, érdemes kitérni, pontosan milyen kérdések is azok, melyek átmennek a kormányzati szűrőn.

A kormányinfóra a kérdéseket mindig a tájékoztató előtti nap, e-mailben kell beküldeni, majd ezekből önkényesen választják ki azokat, melyeket megválaszolnak. Visszakérdezésre, a válaszok pontosítására pedig így szintén nincs lehetőség. Példaként: a hvg.hu tegnap a megadott határidőig összesen hat kérdést küldött be, ezek közül csütörtökön egyet, a védettségi igazolvánnyal járó jogosultságokra vonatkozót olvasták fel (bár volt köztük olyan, amire a tájékoztató első felében elhangzott a válasz).

A tapasztalatok alapján kevésbé válogatósak a szerkesztők a kormányközeli médiumokkal, akiknek a mai egyórás kormányinfón a következő kérdéseiket tartották fontosnak megválaszolni.

A Magyar Hírlap Gulyás Gergely tévénézési szokásai mellett a balliberális panoptikumról alkotott véleményére volt kíváncsi:

  • Milyen veszélyeket hordoz magában a baloldal oltásellenes, bizalmatlanság gerjesztő kampánya?
  • Miniszter úr, látta-e Fekete-Győr András Partizánnak adott interjúját, és milyen következtetéseket tud belőle levonni?
  • Miként értékelik a baloldali előválasztás eddigi fejleményeit? Mennyire lehet tiszta, átlátható egy olyan mechanizmus, amely mögött feltűnik a Soros-hálózat, valamint a 2010 előtti balliberális panoptikum ismert figurái?

A Hír TV Mr. 40 százalékot emlegette:

  • A kispesti hangfelvételekből Mr. 40 százalékként megismert Kránicz Krisztián újabb pozíciót kapott: a vagyonkezelőt beolvasztották egy másik cégbe, amelynek az igazgatóhelyettesévé nevezték ki. Ehhez ráadásul egy 5,1 millió forintos jutalom is járt. Ön szerint milyen üzenete van annak, hogy a felvételeken korrupcióval összefüggésbe hozott személy továbbra is pozícióban van?

A Magyar Fórumnak pedig többek között Dobrev Kláráról jutott eszébe egy meglepő hasonlat:

  • Lényegében a CNN-nek köszönhető, hogy Donald Trump republikánus exelnök elvesztette a 2020-as választásokat, vallotta be a csatorna egyik vezetője. Miközben Joe Biden USA-elnöktől azt hallottuk, hogy az oroszok befolyásolták a választásokat, mert Donald Trumpot kívánták újraválasztatni. Most kiderült, hogy az elnök finoman szólva nem fejtette ki az igazság minden részletét. Annak idején Clinton elnök ellen azért indult el az impeachment, mert hazudott az ovális szobában történtekről. Lehetséges, hogy Biden elnök ellen is eljárást kezdeményeznek?
  • A Soros által pénzelt Amnesty International nekiment a dán kormányfőnek, miután csak azoknak a bevándorló családoknak tervez állami támogatásokat adni, akiknek a gyerekei eljárnak a dán szokásokat és keresztény ünnepeket bemutató foglalkozásokra. Már a keresztény és nemzeti tradíciók megismertetése is szálka Soros Györgyék szemében?
  • Dobrev Klára megint eltalálta a szarva közt a tőgyét? Nemrég ismerte el Brüsszel, hogy nem jól kezelte a járványt, késlekedett az oltások beszerzésével, és a többi. Éppen most kampányolni azzal, hogy az Európai Egyesült Államokra van szükség az olyan globális problémák megoldására is, mint a járvány elleni küzdelem, amit szerinte a tagállamok önmaguk nem tudnak megoldani nem bizonyítványa vezetésre való alkalmatlanságnak? Pont akkor áll elő ezzel Gyurcsányné, amikor Ausztriának és Bajorországnak is az orosz vakcinából kell rendelnie azért, mert Brüsszel nem volt képes elegendő nyugati vakcinát időben lekötni?

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Gulyás: Szombattól este 11 órakor kezdődik a kijárási tilalom

Már a héten döntés születik arról, milyen többletjogokat ad a védettségi igazolvány, de a 18 év alattiakra a szabályok valószínűleg nem vonatkoznak majd. Néhány napon belül Orbán Viktor fogja bejelenteni a részleteket. A magyar hatóságok vizsgálják a különböző vakcinák hatékonyságát, ez alapján a Szputnyik V a legjobb, és a Sinopharm megelőzi a Pfizert. A Fudan egyetemet szeretettel várjuk, a CEU viszont „diplomagyár” volt. Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra ismét kormányinfót tartott.