szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az előválasztáson induló eddig megismert jelöltek között toronymagasan vezet a kerület momentumos alpolgármestere.

Újbudán, a Momentum alelnöke és a kerület alpolgármestere, Orosz Anna a legnagyobb támogatottsággal bíró ellenzéki jelölt, aki indul az előválasztáson – derült ki egy birtokunkba jutott Medián-kutatásból.

A Medián április végén végzett felmérést a XI. kerületben 1450 válaszadó megkérdezésével, amiben több politikai kérdést is feltettek. Kiderült, hogy a válaszadók fele kormányváltást akar, egyharmaduk azt szeretné, hogy maradjon a jelenlegi kormány, egyötödük pedig bizonytalan volt a kérdésben.

Jelenleg három ellenzéki jelöltről lehet tudni a Bp. 2-es választókerületben, közülük

  • Orosz Anna, a Momentum jelöltje bizonyult a legnépszerűbbnek: a kormányváltók 45 százaléka rá szavazna egy előválasztáson.
  • Gy Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, a DK jelöltje 21,
  • Barabás Richárd kerületi alpolgármester, a Párbeszéd jelöltje pedig 15 százalékra számíthatna.
  • Mintegy 18 százalék pedig nem tud vagy nem akar választani közülük.

A biztos előválasztási résztvevőknél Gy. Németh Erzsébet jobban áll (25 százalék), de a felmérés szerint még ebben a körben is magasabb támogatottságot élvez Orosz Anna (47 százalék), mint két riválisa együttvéve (40 százalék).

A kutatásból az is kiderült, hogy az ellenzékiek 56 százaléka mondta azt, hogy részt venne az előválasztáson.

A felmérés szerint Újbudán a Momentum a legnépszerűbb ellenzéki párt, őket a DK követi, majd szoros versenyben a Jobbik és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt következik. Az is kiderült, hogy az utóbbi két pártnál népszerűbb Orosz Anna, mint a másik két jelölt.

Beleszólna abba, ki legyen Orbán kihívója? Itt az előválasztási menetrend

Kialakult a szervezeti keret, megvannak az időpontok, megszületett az etikai kódex: minden kész az ellenzék közös miniszterelnök- és képviselőjelöltjeinek előválasztásához.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!