Tetszett a cikk?

Egy jemeni aktivista állítására hivatkozva egy blog azt írta, megkínoztak és meggyilkoltak Jemenben egy magyar férfit. Ezt egyelőre hivatalosan senki sem erősítette meg. A jemeniek egy képet is közöltek egy férfiról, akiről viszont kiderült, hogy 2019-ben -–neve felvállalása nélkül – nyilatkozott a Népszavának és azt állította, hogy három évet ült jemeni fogságban, ahol kínozták is – de erről semmit sem tudott a külügy. Az elrablásról és meggyilkolásról szóló történetet ezért is érdemes fenntartásokkal kezelni, amíg nem érkezik hivatalos megerősítés vagy bizonyíték.

Áprilisban elraboltak és megkínoztak egy magyar férfit a dél-jemeni milícia tagjai Jemenben, majd megölték – ezt írta az Orientalista blog a Yemen Akhbar oldalára hivatkozva. Utóbbi egy jemeni aktivista közlésére hivatkozva adott hírt az állítólagos tragédiáról. Azért állítólagos, mert hivatalosan egyelőre sem magyar, sem jemeni hatóság nem erősítette meg a hírt, ráadásul a megjelent információk is ellentmondásosak.

A jemeni hír szerint ugyanis egy 43 éves férfi az áldozat, akiről fotót is közöltek. A képen lévő férfi, K. György azonban van, aki szerint nem 43 éves, hanem fiatalabb, a kétezres évek elején egy miskolci gimnáziumban érettségizett. A Parázsló Hamvak nevű együttesben játszott, ennek a zenekarnak írt dalszövegeket, és állítólag 2006 környékén tért át az iszlám hitre. Ezt követően Jemenbe ment, egyes hírek szerint jemeni állampolgárságot is szerzett, és arab neve lett (Abdul Karim Fares).

A Magyar Nemzet arról írt, hogy a képen szereplő férfi korábban egyszer már bajba került Jemenben, három évet töltött el húszik fogságában. A Magyar Nemzet cikkének szerzője, László Dávid volt az, akinek a Népszavában még 2019-ben a képen látható férfi részletesen elmesélte a tortúrát, amin átesett. "Ma már félelem nélkül és természetesen idézi fel az átélt borzalmakat, mégis, saját és főképpen családja biztonsága érdekében inkább arra kér, ne fedjük fel valódi kilétét" – írta két éve a Népszava az interjúban csak Ali álnéven szerepeltetett férfiről. "Ali jemeni apától és magyar anyától származik, noha Magyarországon nőtt fel, végül mégis visszatért gyökereihez, ahol gyorsan munkát is kapott, és azonnal megtalálta a helyét. Öröme azonban nem tarthatott sokáig: 2015-ben kitört a háború, a síita húszik fellázadtak a nemzetközileg elismert, törvényes kormány ellen" – írta a lap.

A titokzatos Ali akkor azt állította a Népszavának, hogy a húszik megpróbáltak meggyőzni, hogy dolgozzon nekik, de az ajánlatukat visszautasította. "Nekik persze jól jött volna, ha egy európai állampolgársággal rendelkező személy csatlakozik hozzájuk, de én a kezdetektől terroristáknak tartottam őket. Annak viszont ára volt, hogy nemet mondtam nekik: a célkeresztjükbe kerültem. Először terrorizmussal vádoltak, majd azt próbálták rám kenni, hogy Moszad-ügynök vagyok. Nos, az al-Kaidához annyi közöm volt, hogy kétszer megfenyegettek, hogy levágják a fejem, a Moszadot pedig csak hallomásból ismertem. Ez azonban már elég volt ahhoz, hogy letartóztassanak. Először egy rendőrőrsre kerültem, ahol még jól bántak velem, a rabok és a fogvatartók is. Csakhogy rájöttek, ebből akár nagy ügyet is lehet csinálni, így 2015 októberében átkerültem a nemzetbiztonsághoz” – meséli el foglyul ejtésének történetét.

Arról is beszélt, hogy a börtönben többször megpróbálták megölni, kínozták is. "Nem tetszett neki, hogy imádkozom, hogy olvasom a Koránt, így kibilincselt a tűző napra, majd áramot vezetett belém, és üvöltözött velem. Bármikor bárkit elvihettek, és sosem lehetett tudni, hogy visszatérnek-e. Volt olyan barátom, aki egy kínzás után a kezeim között vesztette életét. Én egyedül legalább hét olyan személyről tudok, akik a börtön falai között haltak meg” – állította akkor.

Végül bolondnak tettette magát, így szabadult ki, de állítása szerint a külügynek fogalma sem volt róla, mi történik vele. Az állítólagos tortúra ellenére 2019-ben azt nyilatkozta, alig várja, hogy visszatérjen Jemenbe. A Telexnek egyébként Jemen budapesti nagykövetsége azt mondta: a hírről a médiából értesültek, ám az ügyről nincs információjuk. Annyi biztos, hogy a jemeni nagykövetség nem adott ki neki beutazási vízumot Jemenbe.

A hvg.hu megkereste a külügyminisztériumot, hogy tudnak-e arról, hogy egy magyar állampolgárért váltságdíjat követeltek majd megölték Jemenben, de egyelőre nem válaszoltak.

Frissítés: Lapunknak levelet írt valaki K. György nevében, azt állítva, hogy nem halt meg, hanem él. A levélíró állítása szerint semmi baja nincsen, nem is rabolták el és nem is Jemenben, hanem Szomáliában tartózkodik. Kértük az idegent, hogy valamiképpen azonosítsa magát és bizonyítsa, hogy ő az, de ezt a kérésünket megtagadta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!