szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Koltai György haláláról hétfőn számolt be a Yemen Akhbar oldal, később viszont egy férfi jelentkezett a nevében lapunknál, azt állítva, hogy él. Kedden azt közölte a SAM genfi emberi jogi szervezet, hogy Koltai már tavaly meghalt.

Nem kapott tájékoztatás vagy megkeresést a Jemenben állítólag elrabolt és megölt magyar férfivel kapcsolatban közölte a Külügyminisztérium a hvg.hu-val.

Ahogy hétfőn beszámoltunk róla, az Orientalista blog a Yemen Akhbar oldalára hivatkozva azt írta, hogy áprilisban elraboltak és megkínoztak egy 43 éves magyar férfit a dél-jemeni milícia tagjai az országban, később meg is ölték. A Kimo néven ismert férfi állítólag áttért a muszlim hitre, és felvette az Abdul Karim Fares nevet. A lap szerint a férfiért váltságdíjat követeltek, de mivel nem kapták meg, megölték.

A hírt hivatalosan sem magyar, sem jemeni hatóság nem erősítette meg, ráadásul a megjelent információk is ellentmondásosak. A Telexnek Jemen budapesti nagykövetsége azt mondta: a hírről a médiából értesültek, ám az ügyről nincs információjuk. Annyi biztos, hogy a jemeni nagykövetség nem adott ki neki beutazási vízumot az országba.

Megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy megkérdezzük, ismerik-e az eset részleteit, tudomásuk volt-e arról, hogy a férfiért váltságdíjat követelnek, illetve megölték, és hogy a férfi családja felvette-e a kapcsolatot a tárcával, hogy segítséget kérjen.

A jelzett esettel kapcsolatban sem a KKM, sem a területileg illetékes magyar külképviselet eddig hitelt érdemlő tájékoztatást vagy közvetlen hozzátartozói megkeresést nem kapott. A hozzánk eljutott állítások igazságtartalmát vizsgáljuk"

– válaszolta a minisztérium.

Hozzátették, hogy az országspecifikus konzuli tájékoztatási felületen is kiemelten jelzik, hogy Magyarország nem javasolja a Jemenbe utazást a fennálló fegyveres konfliktus, valamint a világjárvány miatt; a háború és a terrorveszély miatt sem az utazás, sem a közlekedés nem biztonságos.

Lapunknak levelet írt valaki Koltai György nevében, azt állítva, hogy nem halt meg, életben van. Állítása szerint semmi baja, nem is rabolták el, és nem is Jemenben, hanem Szomáliában tartózkodik. Kértük a titokzatos levélírót, hogy valamiképpen azonosítsa magát és bizonyítsa, hogy valóban róla van szó, de ezt a kérésünket megtagadta.

A Blikk vette észre, hogy a SAM genfi emberi jogi szervezet kedden közleményt adott ki, amelyben részleteket árult el a magyar férfi ügyéről több szemtanú beszámolója alapján. Többek között arról írtak, hogy Koltai már egy éve nem él.

Egy kiszabadult rabtársára hivatkozva azt írták, hogy Koltai Györgyöt a Jemen déli részén fekvő Aden városában tartóztatták le a biztonsági erők egy hotelben, majd hónapokon át fogva tartották a város Waddah Hall nevű titkos, kínzásokról elhíresült börtönében. A közlemény szerint Koltait borzalmas kínzásoknak vetették alá, később viszont szívproblémái adódtak, és a koronavírussal is megfertőződött. A SAM szerint vallatói ekkor magára hagyták, a magyar férfi legyengült szervezete pedig feladta a harcot, 2020. május 19-én a cellájában elhunyt.

A Blikk korábban azt írta, hogy férfi egy magyar radikális jobboldali zenekar, a Parázsló Hamvak alapítója, frontembere volt. Az egykori zenész másfél évtizede tért át az iszlám vallásra, Jemenbe költözött, hangmérnökként új életet kezdett, csak a 2015-ben kitört véres polgárháború miatt utazott vissza néhány évre Magyarországra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!