szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egészségügyi szakértő szerint azonnal foglalkozni kellene azzal, hogy a Sinopharm oltása esetleg hatástalan lehet időseknél.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

„Egy felelős vezető nem követ el foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetést” – Lantos Gabriella egészségügyi szakértő, az Új Világ Néppárt elnökségi tagja így kommentálta Facebook-oldalán azt, amit Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján mondott.

Müller hétfőn közölte: „mindig is voltak olyan állampolgárok, akiknél nem kellőképpen válaszol a szervezet a vakcina beadására”, őket majd a közösségi immunitás védi meg.

Lantos szerint mivel „egyre alaposabb a gyanú, hogy a Sinopharm az idősebbek közt sokszor nem alakít ki immunválaszt”, a következőket kellene tenni:

  • Elrendelni az antitest- és sejtesimmunitás-mérését, állami finanszírozással, nyilvános eredményekkel;
  • A rászorulóknak megszervezni a 3. oltás beadását, egy másik gyártó védőoltásával;
  • Megköszönni a türelmet és biztosítani az érintetteket az együttérzéséről.

Aki tüntetőleg a nyakában hordja a keresztet, az így ���� beszél: "mindig is voltak közöttünk olyan állampolgárok, akiknél...

Posted by Lantos Gabriella on Monday, May 10, 2021

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a múlt héten adta meg a vészhelyzeti engedélyt a kínai Sinopharm oltóanyagának. Az engedély azt jelenti, hogy egy adott oltóanyag hatékony és biztonságos. A szakértői munkacsoport 18 év felettieknek ajánlja, két dózisban.

A WHO engedélye azon viszont nem változtat, hogy a Sinopharm esetében még mindig nincs arról elég bizonyíték, mennyire hatásos a 60 év feletti korosztályban. Ahogy a hvg360 korábban írta, az OGYÉI honlapján található alkalmazási leírásban is az szerepel, hogy míg a Sinopharm hatásossága a 18–59 évesek között 79,34 százalékos, a 60 év felettiek esetében ennek mértékét a vizsgálatok hiánya miatt nem lehet megbecsülni.

Engedélyezte a Sinopharm oltóanyagát a WHO

Nehéz helyzetbe hozta a kormányt a WHO szakértői állásfoglalása, mely szerint nincs rá tudományos bizonyíték, hogy a Sinopharm oltóanyaga hatásos a 60 év feletti korosztályban. A szakemberek szerint ugyan minden vakcina hatásos, de mivel a kínai oltóanyagot Magyarországon kifejezetten az idősebb korosztály kapta, a magyar hatóságok akár lépéskényszerbe is kerülhetnek, ha meg akarják nyugtatni az érintetteket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!