szerző:
Kacskovics Mihály Béla
Tetszett a cikk?

A civileknek megígérték, hogy megkapják a közösségi házról készült hatástanulmányokat, ám ez csütörtök óta sem történt meg. Folytatják az aláírásgyűjtést és a tiltakozást is a házért.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Továbbra sem kapták kézhez a civilek azokat a hatástanulmányokat, amelyek alapján Pokorni Zoltán polgármesteri rendelettel bezáratta a XII. kerületi Virányosi Közösségi Házat – értesült a hvg.hu.

A civilek május 6-án 3480 tiltakozó aláírást kézbesítettek Pokorninak, aki akkor több mint egy órán keresztül tárgyalt velük. A megbeszélés az aláírásgyűjtők szerint eredménytelen volt, a polgármester azonban megígérte, hogy be fogják mutatni a tanulmányokat. Beszámolók szerint úgy fogalmazott, hogy a közösségi házat mindenképpen be fogják zárni, helyére a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat költözik, az épület pedig önkormányzati tulajdonban marad.

A civilek szerint a hatástanulmányok eredménye egyébként irreleváns:

ha a közösségnek szüksége van egy szolgáltatásra, az a költséghatékonyság miatt nem megszüntethető”

– írták Pokorninak címzett keddi levelükben. Sérelmezik azt is, hogy a lakosságot Pokorni teljesen kihagyta a döntési folyamatból. Állításuk szerint a május 6-i tárgyaláson a polgármester úgy fogalmazott: azért, mert „politikai ügy lett volna a kérdésből”.

Lapunk korábbi megkeresésére a Hegyvidéki Önkormányzat egészen mással indokolja a lakosság kihagyását: „vannak azonban olyan döntések, amelyek meghozatalához olyan szigorú gazdasági és szakmai szempontokat kell figyelembe vennie az Önkormányzatnak, amelyek sajnos nem teszik lehetővé a lakossági bevonást” – írta akkor Arató Zsolt sajtófőnök.

A hegyvidéki aktivisták szerint azonban sem Arató, sem Pokorni indoklása nem állja meg a helyét. A civilek elmondása szerint soha nem volt céljuk politikai kérdést csinálni a közösségi ház ügyéből. „Az Önök megbízatása a lakosság által arra a feladatra szól, hogy a közösség vagyonát megfontoltan, körültekintően kezeljék, a közösséget érintő számos kérdésben szakértelemmel, szükség esetén a közösség bevonásával, megkérdezésével hozzanak döntést. A demokratikus rendszer, amiben élni szeretnénk, teret ad az ellenvéleménynek és annak, hogy különböző álláspontok egymás mellett megjelenjenek. Ebből következően teret ad annak, hogy a társadalmat és az abban élő kisebb közösségeket érintő kérdések politikai kérdésekké válhassanak. 35 évvel ezelőtt az ellenvélemény kinyilvánításának lehetősége valóban súlyos kérdéseket vetett volna fel. Pokorni úr tudomásunk szerint akkor a demokrácia megvalósításáért dolgozott aktívan” – írták levelükben.

Folytatódik az aláírásgyűjtés és a tiltakozás is, a civilek abban bíznak, hogy újabb jelentős számú szignót sikerül összegyűjteniük, amivel ismét felkereshetik Pokornit. Mint írják, abban reménykednek, hogy ennek hatására „felülbírálják saját hatáskörben, a közösség bevonása nélkül hozott döntésüket”.

Pokorni hajthatatlan, mindenképpen bezárják a Virányosi Közösségi Házat

A helyi lakosok megkérdezése nélkül, polgármesteri rendeletben döntött arról Pokorni Zoltán, hogy bezárja a XII. kerületben található Virányosi Közösségi Házat - állítják civilek, akik csütörtökön 3400 aláírást adtak le az intézmény megmentéséért. Pokorni azzal vágott vissza, hogy politikai ügyet csinálnak a közösségi ház körül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kacskovics Mihály Béla Itthon

Pokorni hajthatatlan, mindenképpen bezárják a Virányosi Közösségi Házat

A helyi lakosok megkérdezése nélkül, polgármesteri rendeletben döntött arról Pokorni Zoltán, hogy bezárja a XII. kerületben található Virányosi Közösségi Házat – állítják civilek, akik csütörtökön 3400 aláírást adtak le az intézmény megmentéséért. Pokorni azzal vágott vissza, hogy politikai ügyet csinálnak a közösségi ház körül.

hvg.hu Gazdaság

Saját kormánya ejtette csapdába Pokorni Zoltánt és Gulyás Gergelyt

Nem tetszik sok XII. kerületinek, hogy a Testnevelési Egyetem sportpályáit por- és zajvédő kerítések felhúzása és a helyiek megkérdezése nélkül, sok fát kivágva kezdte el építeni Mészáros Lőrinc cége. A polgármester és a kerület országgyűlési képviselője azt kénytelen magyarázni: a törvények nem teszik lehetővé, hogy a kerületnek legyen nagyobb beleszólása a folyamatba.