szerző:
Kacskovics Mihály Béla
Tetszett a cikk?

A helyi lakosok megkérdezése nélkül, polgármesteri rendeletben döntött arról Pokorni Zoltán, hogy bezárja a XII. kerületben található Virányosi Közösségi Házat – állítják civilek, akik csütörtökön 3400 aláírást adtak le az intézmény megmentéséért. Pokorni azzal vágott vissza, hogy politikai ügyet csinálnak a közösségi ház körül.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

„Tájékoztatjuk Önöket, hogy a (…) Hegyvidéki Önkormányzat polgármesteri határozata értelmében a Virányosi Közösségi Ház megszűnik, feladatait a MOM Kulturális Központ veszi át.” Hetek óta ez az üzenet fogadja azokat, akik a XII. kerület egyik népszerű művelődési központjának az oldalára látogatnának. A közösségi ház bezárásáról nem a Hegyvidéki Önkormányzat képviselő-testülete, hanem a polgármester, Pokorni Zoltán döntött. Pokorni – sajtósán, Arató Zsolton keresztül – lapunk kérdésére olyan hatástanulmányokkal indokolta a Virányosi Közösségi Ház bezárását, amikből szerintük egyértelműen kiderül, hogy a házat az önkormányzatnak nem érte meg fenntartani.

A polgármester indoklását több helyi civil is vitatta, aláírásgyűjtés is indult a közösségi ház megmentéséért. Csütörtökön az aHang aktivistáinak segítségével a gyűjtést indító Barcza Krisztina egy társával több mint 3400 aláírást adott át Pokorni Zoltánnak, akivel közel egy órán keresztül egyeztettek a szignók átadása után. Barcza a tárgyalást követően tartott rövid sajtótájékoztatóján elmondta, hogy nem sikerült megegyezniük Pokornival, aki az aláírásgyűjtésre „politikai ügyként” tekint. Pokorni azért vélekedik így, mert aláírásra buzdított több ellenzéki párt is a polgármesteri határozat nyilvánosságra kerülése után. Ezt a civilek visszautasították, szerintük bárkit kérdeztek az közösségi házzal kapcsolatban, pártpreferenciától függetlenül az ő oldalukon állt.

©

A polgármesteri hivatal érvelése szerint azért szükséges a ház bezárása, mert egyrészt a kerületben „számos kulturális intézményt hoztunk létre vagy újítottunk fel”, másrészt pedig mert „szükséges a kevésbé korszerű, elavult intézmények bezárása”. A civilek szerint ez az érvrendszer azonban több ponton is sántít. Ezek közül az egyik, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat 2019 nyarán újította fel a Virányosi Közösségi Házat, vagyis érthetetlen, miért nevezik korszerűtlennek és elavultnak. Nem tisztázott az sem, hogy milyen hatástanulmányok alapján döntöttek a bezárások mellett. Barcza Krisztina csütörtöki sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy azt sem tudni, hogy ezek a tanulmányok mikor készültek. Szerinte ha a méréseket a koronavírus-járvány magyarországi berobbanása után készítették, akkor azok tartalma köszönőviszonyban sem lesz a ház valódi, járványmentes időkben tapasztalt látogatottságával.

Barcza ugyanakkor hozzátette, hogy nem érti, hogy egy közösségi ház hatékonyságát miért hatástanulmányokkal, számok mentén kell vizsgálni. „A közösségépítő programok, a nem üzleti jellegű és célú közösségi tér, amit a nagycsaládosok, nyugdíjasok is szabadon használhatnak nem olyan szolgáltatások, amik elavulhatnak” – mondta a hvg.hu-nak egy neve elhallgatását kérő civil.

A civilek szerint egy ilyen intézmény akkor működik hatékonyan, ha közösséget hoz létre és tart fenn, ennek a kritériumnak a Virányosi Közösségi Ház pedig megfelelt. Pokorni viszont a vele tárgyaló civilek szerint másképpen vélekedik. A polgármester a csütörtöki tárgyaláson Barcza elmondása alapján piaci alapon tekintett a közösségi házra, mondván, hogy az ott működő foglalkozások nagy része nem saját szervezésű, hanem fizet érte a látogató. Barcza Krisztina ezt ugyan elismeri, de hozzátette, hogy a Virányosi Közösségi Ház jóval kedvezőbb árakon kínált foglalkozásokat, mint kerületi vetélytársai.

©

Azonban a civilek szerint nem csak árban nem veheti fel a versenyt a Virányosi Közösségi Házzal más, hasonló profilú intézmény. „A közösségi ház gyermekkorunk óta része az életünknek – mondta a hvg.hu-nak Barcza Krisztina. – A férjemmel itt volt a lagzink, a gyerekekkel ide jártunk baba-mama tornára, de vannak a házban más gyerekprogramok, különórák, Gryllus Vilmos-koncert, bábszínház, ősszel lekvár- és mézfesztivál.” Azt Barcza és a civilek is elismerik, hogy van átfedés a közösségi ház és a kerület más intézményeinek programjai között, azonban a ház elhelyezkedését és a megnyitása óta eltelt harminc évben betöltött szerepét nem tudja kiváltani sem a MOMkult, sem más intézmény.

Az elhelyezkedés több szempontból is fontos tényező a helyieknek. Egy neve elhallgatását kérő forrásunk szerint a Virányosi Közösségi Ház szerepét a jövőben betöltő MOMkult túl távol esik a ház közösségének lakóhelyeitől. Gyalog közel egy óra, kocsival nem érdemes próbálkozni, mert nincs parkolóhely, tömegközlekedéssel pedig járvány idején kockázatosabb. 

©

De nem a közlekedés nehézségei okozzák az igazi problémát, hanem az, hogy a civilek álláspontja szerint ezzel a közösségi ház családias, minden korosztálynak megfelelő időtöltést adó szerepe marad betöltetlenül. Ráadásul mindez egy olyan polgármesteri döntés következtében, aminek előzményeiről nem tájékoztatták a közvéleményt, a civileket pedig bevallottan kiszorították a döntési folyamatból. Erről a sajtófőnök Arató Zsolt számolt be a hvg.hu-nak küldött válaszlevelében. Arató szerint „a Hegyvidéken példaértékű a lakosság bevonása a különböző fejlesztések előkészítési, tervezési folyamataiba (…), vannak azonban olyan döntések, amelyek meghozatalához olyan szigorú gazdasági és szakmai szempontokat kell figyelembe vennie az önkormányzatnak, amelyek sajnos nem teszik lehetővé a lakossági bevonást”.

A civilek szerint azonban a polgármester teljesen félreérti, hogy mit jelent a lakosság bevonása egy döntési folyamatba. Szerintük ez nem a döntés átengedését, hanem csupán érdemi konzultációt takar, a jogos észrevételek meghallgatását, figyelembevételét, nem utolsó sorban a felmerülő kérdések maradéktalan megválaszolását. Pokorni Zoltán a civilek szerint azonban még csütörtökön is csak fenntartásokkal volt erre hajlandó. Kijelentette például, döntését az aláírások nem fogják megmásítani. Főleg, hogy szerinte a civilek több mint 3400 aláírójának egy jelentős hányada nem is a XII. kerületben él, vagyis nem lehet befolyása a Hegyvidék kulturális életére. Barcza Krisztina szerint ebben Pokorninak csak részben van igaza. „A Virányosi Közösségi Házba átjárnak a második kerületből, Budakesziről, vagy Budaörsről is” – mondta. Pokorni reakciója szerinte erre az volt, hogy „a XII. kerületnek nem dolga finanszírozni más kerületek lakóinak foglalkozásait”. (A civilek lapunknak eljuttatott számai a következők: a 3490 aláíró között 2756 budapesti lakos van, közülük 1046 lakik a XII. kerületben, 586 pedig a másodikban.) 

Pokorni Zoltán
©

Ha más kerületek lakóinak szórakozását és foglalkozásait nem is, a helyiek programjait bőven támogatja a Hegyvidéki Önkormányzat kulturális és közösségi terek létrehozásával. Ilyen helynek számít a Jókai Klub, a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény, a Barabás Villa, a Hegyvidéki Kulturális Szalon, a Hegyvidék Galéria, a Hegyvidéki Barkácsműhely, vagy a MOMkult is. A civilek szerint ezekkel azonban más bajok is vannak azon túl, hogy nem feltétlenül a Virányosi Közösségi Ház eddigi közegének kínálnak programokat. „Téves állítás az önkormányzat részéről, hogy több, a Virányosihoz hasonló intézmény is található a környéken – mondja egy helyi lakos –, a legtöbb kulturális intézmény ugyanis a hegy túloldalán, az önkormányzat közvetlen közelében, ráadásul egymáshoz is nagyon közel található, egyfajta kulturális csomópontként.”

Egyelőre az sem teljesen világos, hogy mi lesz a Virányosi Közösségi Ház két éve felújított épületével. A civilek úgy tudják, hogy a kerületi családsegítő kapja meg egy időre, de hogy azt követően mi lesz vele, azt még nem tudni. Elmondásuk szerint Pokorni Zoltán a csütörtöki tárgyaláson azt mondta, hogy az épület önkormányzati tulajdonban marad, ennél távlatosabb tervekről nem értesültek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Saját kormánya ejtette csapdába Pokorni Zoltánt és Gulyás Gergelyt

Nem tetszik sok XII. kerületinek, hogy a Testnevelési Egyetem sportpályáit por- és zajvédő kerítések felhúzása és a helyiek megkérdezése nélkül, sok fát kivágva kezdte el építeni Mészáros Lőrinc cége. A polgármester és a kerület országgyűlési képviselője azt kénytelen magyarázni: a törvények nem teszik lehetővé, hogy a kerületnek legyen nagyobb beleszólása a folyamatba.

HVG360 hvg360

"Egy dolgot nem lehet mondani: hogy ez egy sötét korrupciós ügy" - Pokorni Zoltán a HVG Teraszon

A XII. kerület fideszes polgármestere reagál Kovács Gergely, a Kutyapárt elnöke, amúgy XII. kerületi önkormányzati képviselő, múlt héten a HVG Teraszon elhangzott vádjaira. Elismeri, hogy van, amiről "vitát lehet kezdeni", de a támadásokat inkább komolytalannak tartja. Pokorni arról is beszél M. Kiss Csabának, hogy milyen a kampányüzemmód, és "az akkor mindenre feloldás"-e.