szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Ahol éri, akadályozza a Fidesz az ellenzéki előválasztást, de az ellenzéki oldalon sem erőltetik az országos selejtezőt, inkább beállnának Karácsony Gergely mögé – írja e heti számában a HVG.

Ezen a hétvégén rászánja magát Karácsony Gergely, és bejelenti: elindul a közös miniszterelnök-jelöltségért - értesült több forrásból a HVG. Tudomásunk szerint a pártok között kialakult egy olyan konszenzus, hogy előválasztás ide vagy oda, az ő listavezetésével vágnak neki a 2022-es választásnak.

Ettől még van tétje akár az első fordulónak is (a pártelnökök megegyezése szerint a miniszterelnök-jelöltet két körben választják ki), az eredmények felülírhatnak alkukat, és a jobban szereplő pártvezetők a listás helyek elosztásánál érvényesíthetik akaratukat.

Annak több magyarázata is van, hogy miért Karácsonyban gondolkodnak a pártok. Az első paradox módon épp a főpolgármester gyenge beágyazottsága. A jelenleg lapokat osztó DK, Jobbik, Momentum is kiegyezett személyében (a másik három párt pedig eleve beáll mögé), mert egyik sem érzi úgy, hogy a másik túlhatalomhoz jutna a miniszterelnöki szék esetleges megszerzésével. Az is érv, hogy neki van egyedül jelentősebb politikai döntéshozó múltja, és képes működtetni egy sokszínű koalíciót Budapesten. A harmadik érv sok interpretációt nem enged: a lapunkban közölt áprilisi Medián-felmérés szerint Jakab Péter ugyan egy százalékkal megelőzte a 39 százalékot hozó Karácsonyt a miniszterelnök-jelöltek népszerűségi listáján, a másodlagos preferenciákban viszont verhetetlen a főpolgármester.

További részletek az e heti HVG-ben, illetve csütörtök reggel fél 7-kor a hvg360-on.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hann Endre hvg360

Medián: Járványban is előz a Fidesz

A jelek szerint a Fideszre nyit az ország. Komoly törésvonalak alakultak ki a városi és vidéki szavazók preferenciái között, de nagyon máshogy szavaznak az idősek és a fiatalok is.