szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kedden véglegesítették az előválasztás szabályait az ellenzéki pártok. Itt vannak a részletek.

Mind személyesen, mind online részt lehet majd venni az ellenzéki előválasztáson – erről állapodtak meg kedden az ellenzéki pártok vezetői. A fejleményről közös közleményben számolt be a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd.

Azt írták, hogy ezzel a helyére került a kirakó utolsó darabja is, és hogy az előválasztással visszahozzák a demokratikus versenyt a Fidesz által kiüresített választási rendszerbe.

Az előválasztást idén ősszel tartják:

az első forduló 2021. szeptember 18–26. között, a második forduló október 4–10. között lesz.

A második fordulót csak a miniszterelnök-jelölt kiválasztása esetében tartják meg, ide az első fordulóban legtöbb szavazatot kapott három jelölt jut tovább. A választókerületi jelöltekről az első fordulóban döntenek a szavazók.

Aki jelölt lenne az előválasztáson, annak július 26. után kell jeleznie indulási szándékát, valamint augusztus 23. és szeptember 6. között meg kell szereznie a megfelelő számú ajánlást (ez a miniszterelnök-jelölt esetében országosan 20 ezer ajánlást, egyéni jelöltek esetében 400 helyi ajánlást jelent).

Az előválasztáson azok a 17 évesek is részt vehetnek, akik a 2022-es országgyűlési választásokig betöltik a 18. életévüket.

A jelölteknek nyilatkozniuk kell arról, hogy a Parlamentbe kerülés esetén melyik párt frakciójához fognak csatlakozni a hat közül (illetve a kiválasztott frakciók is megadják a jelöltnek a befogadó nyilatkozatot).

A szavazóknak nem csak a szavazásra, de az előregisztrációra is lehetőségük lesz, mind online, mind személyesen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!