szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A jövő héten viszont 50 ezer adag Janssen-vakcina érkezik a háziorvosokhoz.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Magyarországon átléptük a 4,5 millió oltottat, közülük 2,6 millióan már a második dózist is megkapták a koronavírus elleni oltásból – mondta el György István, az oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján. Az államtitkár közölte, hogy már 46 százalékos az átoltottság Magyarországon.

György István tájékoztatása szerint

a regisztrált 30 évnél idősebbek 85 százaléka megkapta legalább az első adag vakcinát.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy csütörtökön megkezdődött a 16–18 évesek oltása Pfizerrel a kórházi oltópontokon, elmondása szerint a korosztályból 95 ezren regisztráltak, többségük foglalt is már időpontot.

Pénteken 144 ezer oltásra regisztrált felnőttet is értesítettek smsben, hogy felvehetik a Pfizer vakcináját. György István elmondta, hogy ha nem fogynak el a helyek, további időpontokat ajánlanak ki az EESZT időpontfoglaló rendszerében.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy még vannak szabad időpontok Szputnyik V oltásra. Az orosz vakcina hamarosan elfogy, az oltóanyagot a gyártó teljes egészében leszállította Magyarországra a szerződésben vállalt tételt.

Továbbra is elérhető a kínai Sinopharm, amely minden kórházi oltóponton elérhető, és a háziorvosok is kaptak belőle. A kórházi oltópontokon az AstraZeneca-oltásra is vannak még szabad időpontok.

Az államtitkár közölte, hogy a héten 64 800 Moderna-vakcina érkezett, ezeket főleg a második körös oltásokra használják fel, de 3000 háziorvos is kapott 1-1- adagot az első oltáshoz.

A Janssent főleg a honvédségi oltóbuszokon oltják, jövő héten pedig 50 ezer adagot kapnak belőle a háziorvosok.

György István elmondta, hogy eddig már több mint 5 millióan regisztráltak az oltásra az erre szolgáló oldalon, 81 százalékuk már megkapta az első adagot. Még több mint 900 ezren nem vették fel a regisztráltak közül.

Kijelenthetjük, hogy túl vagyunk a járvány harmadik hullámának nehezén, az adatok kedvező irányba alakulnak"

 – közölte Müller Cecília, hangsúlyozva, hogy még nem zárult le a világjárvány.

Az országos tiszti főorvos elmondta, hogy a környezet-egészségügyi adatok is kedvezően alakulnak, összességében, országos szinten elkezdett csökkenni a koronavírus koncentrációja a hazai szennyvizekben.

Csak Szekszárdon és Pécsen mértek minimális emelkedést, Debrecenben, Egerben, Kaposváron, Veszprémben, Győrben és Budapesten viszont jelentősen csökkent a koncentráció.

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy újra folytatják a népegészségügyi szűrővizsgálatokat, elkezdték a mammográfiás vizsgálatokra történő behívásokat.

Újságírói kérdések nem hangzottak el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!