szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az oltás utáni védettség mértéke Merkely Béla szerint nem függ össze azzal, hogy mit mutatnak a gyógyszertárban kapható antitesttesztek, sem az oltási reakciók súlyosságával.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Nincs semmi értelme gyógyszertárban vásárolt antitestteszttel mérni az ellenanyagszintet az oltások után – fejtette ki Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az Origónak nyilatkozva. Mint részletezte, a vakcinák hatására a vírus tüskefehérjének néhány alkotóeleme, vagy fehérjerészecske-csoportja ellen termel ellenanyagot a szervezet, a gyógyszertári tesztek pedig csak egyetlen fajta antitestet mutatnak ki, amelynek mennyisége teljesen más lehet a különböző vakcinák esetében. Hangsúlyozta:

Akinél kevés az antitest a teszt szerint, az egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem védett.

Merkely saját történetével is érvelt emellett: miután átesett a koronavírus-fertőzésen, 2,5 egységnyi antitesttel rendelkezett, és nem kapta el újra a kórokozót. Ugyanakkor találkoztunk olyannal, akinél az oltás több ezres nagyságrendű antitestszámot váltott ki, mégis beteg lett. A védettség mértéke Merkely szerint nem függ össze az oltási reakciók súlyosságával sem.

Rendkívül károsnak tartja Merkely a Sinopharm és az AstraZeneca vakcinával kapcsolatos híreszteléseket is. A kínai védőoltásról azt mondta el, ugyanolyan jó, mint a többi. Azt is hozzátette, szerinte a fiataloknak „ideális” a Sinopharm-vakcina:

Kevés az oltási reakció, négy héten belül túl vannak a dózisokon, megkapják a védettségi kártyát, és mehetnek bulizni.

Az AstraZeneca vakcinával sok helyen a vérrögképződés kockázata miatt függesztették fel hosszabb-rövidebb időre az oltást. Merkely erről azt mondta, a dohányzással százszoros, a fogamzásgátló tabletta rendszeres használatával szintén százszoros a vérrögképződés esélye, a vírusfertőzés pedig ezerszeresére emeli ennek kockázatát – ehhez képest az AstraZeneca védőoltás által kialakult vérrögképződés valószínűsége statisztikailag elenyésző. Magyarországon nem is tud Merkely súlyos oltási szövődmény kialakulásáról.

A rektor röviden nyilatkozott az indiai koronavírus-mutációról is. Szerinte ez ellen a Magyarországon alkalmazott oltások az eddigi adatok alapján jól védenek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!