Tetszett a cikk?

Sokkal kevesebb kárpótlást kapnak az amerikai légitársaságok az iraki háború következményei miatt keletkező veszteségeikért, mint amennyit követelnek. Az ágazat nagyobb cégei fizetésképtelenek vagy közel vannak ahhoz, George Bush elnök mégis a piacra bízná az újraszerveződést.

Az amerikai légitársaságok előreláthatólag kapnak majd kárpótlást az iraki háború okozta veszteségeikért, de az általuk követelt, összesen 9 milliárd dollárra egészen biztosan nem számíthatnak. Amerikai kormánykörökből származó értesülések szerint a kormány ezúttal nem tervez olyan nagyszabású mentőakciót, mint a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után. Az amerikai elnök, a gazdasági tanácsadóival folytatott megbeszélésein, sokkal inkább azt a véleményt képviselte, hogy az ágazatnak magának kell újjászerveznie magát, a piacnak kell meghatároznia, mely légitársaságok maradjanak életben.
A United Airlines és az US Airways már fizetésképtelen, csődvédelem alatt áll, a legnagyobb amerikai légitársaság, az American Airlines ugyancsak közeledik a csődhöz. Az amerikai repülési ipar a 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta összesen több mint 100 ezer állást épített le, és járatcsökkenésekkel, kiadásmérsékléssel igyekezett racionalizálni gazdálkodását. Az iraki háborúból fakadó veszteségeit az ágazat mintegy 4 milliárd dollárra becsüli. A szakszervezetek szerint a nagyobb légitársaságoknál a tervezett létszámcsökkentés közel 3500 gépszerelőt és utaskísérőt érint.
Az iraki háború könnyen újabb 10 milliárd dollárral növelheti a világ repülési iparának veszteségeit, amelyek már a két évvel ezelőtti terrortámadás következtében 30 milliárd dollárra rúgnak - vélekedik a Nemzetközi Légiszállítási Szövetség, a IATA. (MTI)
Képeken a Mercedes elektromos családi busza

Képeken a Mercedes elektromos családi busza

Merkely: A harmadik hullám leszálló ágában is vannak figyelmeztető jelek

Merkely: A harmadik hullám leszálló ágában is vannak figyelmeztető jelek

A Momentum a jobbikos Stummer Jánost támogatja az előválasztáson

A Momentum a jobbikos Stummer Jánost támogatja az előválasztáson