A fiatalok jelentős része egy állás elfogadása előtt azt mérlegelné, mennyire kell tartani az adott pozíció megszűnésétől, vagy attól, hogy elbocsátják, s csak ezt követi a magas jövedelem iránti igény – állítja a GfK Piackutató Intézet felmérése.

A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium megbízásából végzett kutatás során 1500 – 14-24 év közötti – fiatalt kérdeztek meg személyesen a Gfk szakemberei. A vizsgálat szerint a korosztály tagjai igyekeznek egyensúlyban tartani a munkára, illetve a szabadidőre fordított energiáikat, azonban többségben vannak azok, akik a munkát a szabadidő elé helyezik. A 20 évesnél idősebb, már dolgozó vagy hamarosan munkát vállaló fiatalok 32 százaléka állítja, hogy fontosabb a munka, és csak 20 százalékuknál élvez elsőbbséget a szabadidő.
A korábbi kutatások eredményeihez képest a fiatalok körében kevésbé tapasztalható az individualizálódás, azaz az egyén előtérbe helyezése, s a fiatalok nagy része kifejezetten értéknek tartja a szoros családi kötelékeket. A válaszadók 59 százaléka szerint a szülőknek kötelességük mindent megtenni a gyermekükért, akár saját jólétük árán is. Ezzel szemben 35 százalék vélekedik úgy, hogy a szülőknek megvan a saját életük, és nem muszáj mindent feláldozniuk gyermekük kedvéért.
A család tisztelete azonban nem jelenti az értékek általános konzervativizmusát. A férfi és a női szerepeket általában nyitottan látják. A válaszadók kétharmada szerint a felsőfokú végzettség egyformán fontos mind a két nem képviselői számára, s a férjnek és a feleségnek is hozzá kell járulnia a háztartás jövedelméhez. A nőknek és a férfiaknak is egyforma joguk van a munkához, és egy dolgozó nő is lehet olyan jó anya, mint aki nem dolgozik.
Különböző társadalmi kérdésekkel kapcsolatban a kutatást összegző tanulmány megállapítja: a 14-24 évesek nézetrendszere még kialakulatlan, ugyanis több esetben elméletileg egymást kizáró értékeket hangoztatnak. A válaszadók többsége jónak tartja a teljesítményt ösztönző versenyt, a magántulajdont, valamint az alacsony adókat még azon az áron is, hogy így az állampolgároknak kell gondoskodni saját jólétükről. Ugyanakkor a többség úgy gondolja, hogy egyenlőbbeknek kellene lennie a jövedelmeknek.
A megkérdezettek 44 százaléka egy állás elfogadása előtt azt mérlegelné, mennyire kell tartani az adott pozíció megszűnésétől, vagy attól, hogy elbocsátják, de sokan vannak – 38 százalék –, akiknek fontos a magas jövedelem is. A fiatalok tíz százaléka olyan emberekkel szeretne együtt dolgozni, akiket kedvel, és nyolc százalékuk szeretne olyan munkát végezni, amely fontos a számára, és amelyben alkotni tud.
A kutatás szerint a 14-24 évesek legkedveltebb szórakozása a zenehallgatás, a tévénézés és a barátokkal való együttlét. A zene egyben a legnagyobb pénzkiadási tételek közé tartozik. A fiatalok a környezettől való elhatárolódás, a felejtés, az elmerülés céljával gyakran hallgatnak otthon CD-t, illetve sokan néznek zenei tévécsatornákat, ahol életükkel kapcsolatos problémáikra kapnak választ.
A biztonságot a 14-24 évesek saját életkori csoportjuk tagjai között keresik, illetve ott találják meg, s a szülőktől való függetlenedés során megnő igényük arra, hogy a hasonló korúakhoz és érdeklődésűekhez tartozzanak. A fiatalokat nyitottak a média iránt. Az iskolába járókat jobban érdeklik a világ történései, és az átlagosnál többféle sajtóterméket olvasnak. Amíg azonban a középiskolások érdeklődése általános, addig az egyetemisták és főiskolások már célzottan, tudatosabban tájékozódnak.
Az állandó sikerkeresés miatt a fiatalok egy része nem képes felvenni a versenyt a többiekkel – állapította meg a kutatás. „A mai fiatalok sokkal inkább széthúznak, mint valaha. Olyan társadalomban nőttek fel, amikor szinte egyik napról a másikra nyílt szét a társadalmi olló. Egyesek elszegényedtek, mások meggazdagodtak, de nem lázadnak, és nem is álmodoznak. Csak fogyasztanak. Ha álmodoznak is, legfeljebb arról, hogy még többet, még drágábbat, még könnyebben érjenek el" – olvasható a GfK tanulmányában.
Ezt nézze: jön a telefon, amelyiknek a hátlapján is van képernyő?

Ezt nézze: jön a telefon, amelyiknek a hátlapján is van képernyő?

Az igazi keleti nyitás: az Aliexpress már babaruhát is árul Orbán Viktor arcképével

Az igazi keleti nyitás: az Aliexpress már babaruhát is árul Orbán Viktor arcképével

Frissítené androidos telefonját? Most nagyon vigyázzon, átverős programok vannak fent

Frissítené androidos telefonját? Most nagyon vigyázzon, átverős programok vannak fent

Merész finn tervek: az övék lesz a világ legokosabb autóútja

Merész finn tervek: az övék lesz a világ legokosabb autóútja

„Az ukrán vendégmunkás már lejárt lemez, jönnek a burmaiak és a vietnamiak”

„Az ukrán vendégmunkás már lejárt lemez, jönnek a burmaiak és a vietnamiak”

Kártérítési perre készülhetnek a bulinegyedben menedzsert verő biztonságiak

Kártérítési perre készülhetnek a bulinegyedben menedzsert verő biztonságiak