szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A sikeres menedzsment jellemzője, hogy olyan ember áll a középpontjában , akit a többiek hajlandóak követni. Másfelől minden lépés, amit valaki egy munkahelyen tesz, befolyással lesz arra, hogy a munkatársai követni fogják-e egyszer, azaz vezetővé válhat-e?

Susan M. Heatfield az About internetes portál HR tanácsadója szerint a hatékony vezetők a menedzsment számos elemére fordítanak figyelmet. Kiemelkedően fontos számukra a szervezet tökéletes ismerete, amelyben dolgoznak: megtanulják a szervezeti kultúra specifikumait, megismerik a személyes kapcsolatok jellegét és intenzitását, felmérik és alakítják a szervezeti és a személyes prioritásokat, s támogatják vagy visszaszorítják a különféle ambíciókat. Ezért nehéz volna egyetlen tényezőt megnevezni, amely képes lenne önmagában eldönteni, hogy ki lehet sikeres menedzser. De mégiscsak van hét olyan tulajdonság, amelyek nélkül egy vezető valószínűleg nem érhet el sikert.


1. Hatékony és termékeny interperszonális kapcsolatok építése.

A beosztottak, kollégák, és vezetők egyaránt respektálják a törekvést a gondoskodásra, az együttműködésre, az elismerésre, a megbízhatóságra, figyelmességre.


2. Hatékony személyes, írásbeli és e-mailes kommunikáció.

Szükség van a kommunikáció utólagos ellenőrzésére, s legalább két különböző csatornán való visszacsatolásra, értékelésre a másokkal való interakciókról.


3. Csapatépítés.

Nem elég jó csapatot építeni, de hagyni kell a tagoknak, hogy egymással hatékonyan kommunikáljanak, sőt azt is hogy más stábok együttműködhessenek velünk, lehetőleg sokkal hatékonyabban, mint egymás között teszik. Az emberek ettől azt fogják érezni, hogy egyre hatékonyabbá, egyre kreatívabbá, egyre termelékenyebbé válnak pusztán a csapatépítő jelenlétének köszönhetően.


4. A pénzügyi szempontok megértése.

A pénzügyi szempontok szinte mindig a legfontosabb tételt jelentik egy-egy szervezeti egység és annak vezetője megítélésében. Ezért célokat kell kitűzni, mérni kell az elért eredményeket, továbbá dokumentálni kell a csapat előrehaladását és sikereit.


5. Pozitív morál és elismerés.

Tudni kell, hogy miképpen lehet kialakítani olyan környezetet, amelyben az emberek megtapasztalhatják a pozitív morált és az elismerést, továbbá munkavállalóként motiválttá válnak az üzleti sikerek érdekében végzendő kemény munkára.


6. Példaképek.

Szükség van a példaképek segítségével történő vezetésre. Ha a kijelölt célokat valaki sikeresen eléri, nem szabad megfeledkezni teljesítményének nyilvános elismeréséről, mert ezzel példával szolgálhat mindazoknak, akik hasonló feladatokkal vannak elfoglalva, s akik szintén elismerésre várnak.


7. Az emberek fejlődésének elősegítése.

A legtöbb ember szeretne munkájában folyamatosan előrejutni. Ehhez ki kell bontakoztatniuk képességeiket oktatásban való részvétel vagy a munka közben folytatott tanulás útján. A sikeres vezető nem mulasztja el pártolni azokat az ambíciókat, amelyek az egyes embereket magasabb szintre emelhetik munkájukban, s ezáltal karrierjükben.

Végső búcsút vettek Sir Captain Tom Moore-tól

Végső búcsút vettek Sir Captain Tom Moore-tól

Mennyi 8-ból 6? Alvás közben álmodókkal kommunikáltak kutatók

Mennyi 8-ból 6? Alvás közben álmodókkal kommunikáltak kutatók

Itt vannak az első részletek Harry herceg és Meghan Markle interjújából

Itt vannak az első részletek Harry herceg és Meghan Markle interjújából