szerző:
Meixner Zoltán (hvg.hu)
Tetszett a cikk?

A legtöbb ember azért fásul bele a munkába, mert már eleve nem kedveli igazán, amit a fizetéséért tennie kell, illetve a csak lassan változó, vagy mozdulatlanságba dermedt munkakör, s a mindig ismétlődő feladatok lassan elfeledtetik vele ambícióit, ami elvezet magánélete elszürküléséhez is. Ezért az életed elsilányulása még igen magas pozícióban is utolérhet! Van azonban kiút…

Ha hosszú távon sikeres kívánsz maradni, akkor néhány dolgot érdemes jó előre tisztázni:

• Melyek az általad értelmesnek és értékesnek tartott munka jellemzői, amelyek a személyes életeddel szemben támasztott követelményekkel is szinkronban vannak?

• Meg kell értened, hogy a munkád bizalmas kifejezése a vágyaidnak, az értékeidnek és tehetségednek!

• Még mielőtt belépnél a munkaadód ajtaján, meg kell fogadnod (s ezt meg is kell tartanod), hogy nem adod fel a személyiségedet!

• Készülj fel rá, hogy kemény döntéseket is meg kell majd hoznod, amikor úgy hozza a munkád, hogy saját értékeid, s mások érdekei szembekerülnek egymással.


Végül persze csak egyetlen dolgod marad: helyes kell válaszolnod arra, hogy miképpen fejezheted ki autentikusan önmagadat a munkádon keresztül, vagy másképpen: meg kell mondanod, hogy mi az, ami neked való. Ha öntudatosan ragaszkodsz az elveidhez , akkor nem egyik lehetőségtől a következőig tartó vonalak cikkcakkja rajzolja ki majd a karrier-utad, hanem egy jól felmért tájon járhatod a magad útját. Ebben a világban a legbiztosabb pontot önmagad jelenti, a képességeid, a tudásod, az alkalmazkodó készséged, a rugalmasságod. Ehhez a karriervezetéshez azonban még jelentős optimizmusra és önbizalomra is szükség van. Az ilyen életvezetésű embereket az amerikaiak például karrieraktivistáknak hívják. A karrieraktivizmus a következőket jelenti:

• A munkaerőpiacról kreatívan, és új módon kell gondolkodni! Ez együtt jár a konvencionális tapasztalatok elutasításával arról, hogy miként kellene menedzselned a karrieredet, s mit kellene elérned az életben.

• Figyelemmel kell lenned az élet minden – személyes, szakmai, képzési – aspektusára, mert minden részlet az önkifejezés és az elégedettség megnyergelhető forrása lehet.

• Amikor önmagad sorsának kovácsa leszel ez azt jelenti, hogy határdiók, koncepciók és elgondolások révén kell meghatározni magadat, amelyeknek elkülönülnek az általad betöltött munkakör címétől, rangjától. A körülötted lévő embereknek, a szervezetnek meg kell mutatnod, hogy ki vagy és a szemükben is azzá kell válnod. Bajnok csak akkor lehetsz, ha bajnoknak is gondolnak. És ennek nincs köze a pillanatnyi sarzsidhoz.

• Inkább írd meg magad a saját forgatókönyveidet, semhogy arra várjál: majd más megteszi neked!

• Nézd meg, hogy mi történik veled, ha egyenlő pozícióba helyezed magad a beosztottaiddal vagy az üzletfeleiddel! A képességeidet bocsásd a rendelkezésükre, s nem csak akkor, ha ezt más kéri (például) cserébe az általa nyújtott szolgáltatásokért. Ha nem tudsz eredményesen együttműködni ezen az úton, gyűjts más embereket magad köré!

• Nézz magadra, amikor – nem a munkakörnyezetben – sértő támadások érnek, hogy megérdemled-e a védelmet, a gondoskodást, s jó érzéssel vagy e ilyenkor magad iránt!

• Légy a saját tehetségedet eladó ügynök! Légy szemfüles és éber, hogy azonosíthasd a lehetőségeket, s fel tudj készülni a kiaknázásukra. Kár volna arra várnod, hogy majd valaki elkalauzol, vagy képviselni fogja az érdekeidet.

• Úgy viselkedj, mint egy vállalkozó: nézd ki a lehetőségeket, és vállalj kockázatot!

• Ne lankadj elvégezni a munkádat, mert ebben fejeződhet ki az igazi természeted, ez segíti megjelenni a legfontosabb értékeidet, s az életről alkotott elképzeléseidet!


Ha úgy gondolod, hogy a karrieraktivista élet, amire vágysz, hiszen e szemlélettel igazán magasra lehet jut, akkor azért gondolkodj el az utolsó tanácson, amit még érdemes másoktól megfogadni: A pörgés néha vakká tesz, és a karrieraktivisták közül sokan azért buktak meg szakmailag, emberileg és anyagilag mert elvesztve az önkontrollt elhitették önmagukkal, hogy tudnak vízen járni, repülni vagy éppen időben utazni. Aztán keserű volt az ébredés. A jó karrieraktivista ugyanis nem csak a gyors haladásra képes az önmaga választotta ösvényen, hanem mindvégig oly erősen kontroll alatt tartja magát, mint egy kungfu-mester vagy egy jógi. S ez nem okoz számára semmiféle nehézséget, a bennsőjéből fakad.


Te képes vagy erre?

Tóta W.: József és a színes, szélesvásznú bunga-bunga

Tóta W.: József és a színes, szélesvásznú bunga-bunga

Hat hónapot csúszik a csepeli HÉV-vonal felújítása

Hat hónapot csúszik a csepeli HÉV-vonal felújítása

Máshogy jönnek majd a Windows-frissítések

Máshogy jönnek majd a Windows-frissítések