szerző:
hvg.hu

A karácsonyi ünnepek odején még a többé-kevésbé idegen emberek (például munkatársak vagy üzletfelek) is igyekeznek legjobb arcukat mutatni egymás felé. Üdvözleteket küldenek, sőt az j esztendőre is tolmácsolják legjobb kívánságaikat. Ebben a hangulatban sok jópontot, sőt lehet, hogy új pozíciót szerezhet az állásvadász. Íme egy lista az ünnepi sikerekhez.

1. Küldj üdvözlőlapot! Karácsonykor a legtöbb munkahelyen nagyüzemi üdvözlőlap írás folyik. A cégek ugyanis fontosnak tartják, hogy a számukra fontos emberekről megemlékezzenek. De, hogy ki a fontos, azt csak a munkatársak tudják. Az üdvözlendő emberek listájára pedig fel lehet olyanok nevét is írni, akik a munkában nem, de az álláskeresésben fontosak lehetnek. Nem maradjon ki a karácsonyi lapról a saját kezű alárás, s legyen a borítékban egy névjegy.

2. Küldj ajándékot! Ajándékot kevesebb embernek lehet céges költségen küldeni, mint levelezőlapot, de a szelektálásnál itt is igaz, amit az előző pontban elmondtunk. Például a céges naptárat szinte mindig adnak eleget, hogy az ajándékozás megtörténhessen. Ha erre nincs lehetőség, de valaki az állásszerzés miatt mégis fontos, akkor saját költségen is érdemes neki küldeni valami apróságot. Pár száz, vagy kitüntetett embereknek legfeljebb pár ezer forintos ajándék igen jó befektetés lehet. Érdemes rövid kézzel írott levelet és névjegyet mellékelni. Fontos a jó célzás, felesleges mindenkit megajándékozni.

3. Küldj e-mailt, mms-t vagy legalább sms-t! Az e-mail ma már széles körben polgárjogot nyert, s gyakran jobban is szeretik (főleg a férfiak, a nők inkább a szép lapokért hálásak) mint a halomba gyűlő papírt. Sok igen jópfa üdvözlet tölthető le a netről és szabható személyre. A kísérőlevélben a szokásos formuláknál többet lehet írni, esetleg fontos vagy figyelemfelkeltő információkat közölni. Vigyázat! Nem szabad az ünnepélyességet nagyon földhöz ragadt dolgokkal elrontani. Ma már az mms-t is sokan használják, érdemes megpróbálkozni vele. Ha más lehetőség nincs, akkor pedig az sms is megteszi. Ez utóbbinál érdemes meleg szavakat használni, ami pótolhatja az elmaradó cicomákat.

4. Lógj be a céges partikra! Aki állást keres, annak érdemes elmenni minden céges partira, mert ha meghívták, biztosan számon tartják. Ha még nem is gondolnak rá potenciális munkaerőként, a fehér asztal melletti találkozások, vagy egy ital mellett lefolytatott beszélgetések (még ha ezek nem is látszanak túl mélynek) segítenek nyomokat hagyni a lehetséges munkaadókban. Ha saját jogon nem sikerül elég helyre eljutni, érdemes begyűjteni a kollégák, ismerősök meghívásait, s helyettük elfogadni az invitálást. A bétrabbak akár a nevükben és kölcsönnévjeggyel juthatnak át az árgus szemekkel figyelő, de a vendégeket szinte sohasem ismerő hostessek láncán. Aztán, ha az ember bent van, más ismét saját maga lehet, s beszélgethet, osztogathatja a névjegyét, építheti a kapcsolati hálóját.

5. Mindenkinek köszönd meg az üdvözletet! Az üdvözleteket feltétlenül meg kell köszönni, és viszonozni is kell. Ez mindenkinek nagyon jól esik. Sőt ha kell, annak is meg lehet köszönni a jókívánságokat, akinek eszébe sem jutottunk. A döntéshozók – a legfontosabb kapcsolataikon kívül – ritkán tartják számon, hogy pontosan kinek is küldtek üdvözletet (többnyire a titkárnőjükön vagy asszisztensükön keresztül). Így az sem tűnik fel, hogy valaki megköszönte a semmit. De már van esély rá, hogy emlékezzenek a nevére, s az elküldött névjegyet beillesszék az adatbázisba. S ez már fél siker.

6. Helyezd a szívet a célkeresztbe! A karácsony a szeretet ünnepe. Aki jókívánságokkal jön, azt nyitott szívvel fogadják ilyenkor. Így aztán az ünnepek előtt érdemes az emberek szívére hatni. E nyitottság nagy ajándék, amire egész évben nincs példa. Élni szabad vele, de visszaélni soha. Mert ha az kiderül, sohasem bocsátják meg.

Karrier

A karácsonyi céges partik kockázatai

A legtöbb ember élvezi a kötetlen hangulatú karácsonyi munkahelyi partikat, de egy minap megjelent brit kutatás arról számol be, hogy az évbúcsúztató mulatságot rendező cégeknek csaknem a fele kockáztatja alkalmazottai biztonságát, mert az elfogyasztott alkohol sok incidens forrásává válik.

Egy törvénymódosítás miatt megint bizonytalan, mikor lesz Brexit

Egy törvénymódosítás miatt megint bizonytalan, mikor lesz Brexit

Lenne "kriptospekuláns"? Adunk egy eszközkészletet

Lenne "kriptospekuláns"? Adunk egy eszközkészletet

Kiszivárgott egy tervezet, elveszíthetik a szaktanárok a közalkalmazotti státuszukat

Kiszivárgott egy tervezet, elveszíthetik a szaktanárok a közalkalmazotti státuszukat

Varga Mihály: A gazdasági lassulás mélyebb lehet annál, mint amire korábban bárki számított

Varga Mihály: A gazdasági lassulás mélyebb lehet annál, mint amire korábban bárki számított

Eladósorba került egy igen ritka BMW M3 CSL

Eladósorba került egy igen ritka BMW M3 CSL

Digitális országutak: mi legyen a jó öreg sofőrökkel?

Digitális országutak: mi legyen a jó öreg sofőrökkel?