szerző:
hvg.hu

A frissen diplomázott, rövid ideje dolgozó fiataloknál általános tünet, hogy az egyetemi évek és a családi fészek viszonylagos komfortjából kikerülve elveszettnek, céltalannak érzik magukat és a létezésüet. Pedig semmi tragikus nem történik velük, csak hozzá kell szokniuk a jelentősen – ám nem negatív irányban – megváltozott körülményekhez.

Amerikai szakértők a kilencvenes évek hajnalán kezdték felismerni a különös tünetegyüttest, amelynek ismertetőjelei a zavartság, céltalanság, s a jövővel kapcsolatos aggodalmak. A frissen diplomázott pályakezdők életében ugyanis hirtelen változás áll be, s csaknem egyik napról a másikra kell megszokniuk, hogy tanterem helyett egy irodába mennek be – ráadásul nem amikor kedvük tartja, hanem minden áldott hétköznap – s kedvenc professzoruk helyett a főnökükkel kell megbeszélniük a napi teendőket. Ebben a környezetben pedig másként kell érvényesülni, mint a padsorok között. Sokan nem hisznek a „kapunyitási pánik” létezésében, azonban a tény, hogy hány könyv és szakértő foglalkozik a kérdéssel, jó válasz lehet a kétkedőknek. A fontosabb kérdés az, hogy vajon mindig is létezett-e ez a szindróma, vagy napjaink felgyorsult életvitelének köszönhető-e kialakulása.

A felmérések azt mutatják, hogy a húszas éveikben járó fiatalok jellemzően kevesebb időt töltenek el egy-egy munkahelyen, s ezért inkább gyakrabban váltanak állást. Sokak küzdenek a lehetőségek közti választással, nem úgy, mint szüleik, akik számára jóval nyilvánvalóbb volt, hogy mivel foglalkoznak majd életük során. A legfontosabb tényező, hogy ezek a fiatalok nincsenek felkészülve arra, hogy mire számítsanak, a család és a barátok részéről rájuk nehezedő nyomás pedig – „ugyan, tedd túl magad rajta” – csak ront a helyzeten.

Az alábbi stratégiák alkalmazása segíthet, hogy a pályakezdők rátaláljanak a számukra ideális életútra, illetve támogathatja őket problémáik kezelésében.

Alakíts ki reális elvárásokat
A főnöki iroda, a milliós fizetés, illetve a luxusvilla csak azoknak adatik meg a húszas éveikben, akik Fortuna kegyeltjei. Az élet azonban csupán ritkán hasonlít a szappanoperákra, így érdemesebb elérhetőbb célokról álmodozni. Ezért keress olyasvalakit a kollégák között, akikkel mentori kapcsolatot alakíthatsz ki, s mérd fel, melyek azok a lépések, amelyek szükségesek ahhoz, hogy olyan ütemben haladhass előre, ahogy reméled.
A legtöbb pozícióban, amelyet a pályakezdők betöltenek, általában a kevéssé érdekes, időigényesebb feladatokat kell ellátni, amelyeket a tapasztaltabb kollégák már nem szívesen vállalnak – hiszen valamikor ők is így kezdték. Erre érdemes felkészülni.

Derítsd ki, hogy mi hoz lázba
Sokaknál azért alakul ki a pályakezdési krízis, mert lecsapnak az első állásajánlatra, s nem mérlegelik a további lehetőségeket. Ez különösen a bölcsész végzettségűekre igaz, akiknek kevésbé nyilvánvaló, hogy mivel foglalkoznak majd diplomázás után. Ezt elkerülendő hasznos elvonulni egy hétvégére, vagy akár egy hetes nyaralásra, kikapcsolódásra, ahol a pályakezdő magába nézhet, s végiggondolhatja, hogy mivel foglalkozna szívesen, milyen feladatok megoldása jelentene számára örömet, vagy további motivációt. Számba kell venni az indokokat, amiért valaki annak idején egy bizonyos egyetemi szak mellett döntött. A pihenéssel töltött idő végére már valószínűleg körvonalazódni fog, hogy melyik a helyes irány.

Határozd meg a céljaidat és képzeld el a jövőt
Mit sem ér, ha reálisak az elvárásaid és tudod, hogy mi motivál a munkára, ha nincsen hosszútávú terved a karriered építését illetően. Tedd fel magadnak a következő kérdéseket. Hogyan látod magad öt év múlva? Milyen munkát képzelsz el magadnak eddigre? Milyen életvitelt, életmódot tartasz megfelelőnek a számodra. Ha meg tudod válaszolni ezeket a kérdéseket, elkészíthetsz egy akciótervet, amelynek mentén a következő öt esztendőben haladhatsz.

Gondolkozz el a váltáson
Fájdalmas lehet a felismerés, de megfontolandó, hogy hallgass a megérzésre, amely azt mondja, hogy a jelenlegi pályád nem megfelelő számodra. Ezzel semmi probléma nincs, elvégre most van itt az idő, hogy kipróbáld magad az élet különböző területein. Ha elégedetlen vagy jelenlegi karriereddel, ha kellemetlen érzésekkel tölt el, amikor reggelente a munkahelyed felé utazol, ha egyéb mentális, vagy akár fizikai jeleket érzékelsz, amely azzal lehet összefüggésben, hogy nem a megfelelő úton haladsz, itt az ideje váltani. A váltásba azonban botorság hirtelen beleugrani, ehhez egy jól előkészített terv szükséges, leginkább azért, hogy minimális ismeretekre, tapasztalatra szert tegyél azon a területen, amelyre át szeretnél nyergelni.

Határozd meg saját magad számára a siker fogalmát
A huszonéveseknek sokszor túlzottan materiális elképzelései vannak a sikerről. Vajon a fizetés és a hangzatos pozíció egyenlő azzal, hogy valaki sikeres a munkájában és az életben egyaránt? Ne másokhoz mérd saját magad, alakítsd ki saját értékmérődet. Hogyan határozod meg a sikert? Mitől leszel elégedett és boldog? Mi ad tartalmat, jelentést az életednek? Ha ezeket a kérdéseket felteszed magadnak, hamar rá fogsz jönni, hogy az olyan tényezők, mint az anyagi javak és a pénz a siker eredményei, nem annak megtestesülése.
MTI Karrier

Pályakezdőknek szóló kiadványt adott ki a munkaügyi tárca

Startolj velünk a munka világába! címmel tájékoztató kiadványt tett hozzáférhetővé honlapján a munkaügyi tárca, amely a munkaviszony létesítésének előírásairól, így a munkaszerződés megkötéséről, módosításáról nyújt információkat.

MTI Karrier

Az MSZP Startkártyával segítené a pályakezdést

A pályakezdők elhelyezkedését segítő Startkártyával a munkaadók évente több mint 200 ezer forint megtakarítást is elérhetnek - mondta Gúr Nándor, az MSZP-frakció Munka világa munkacsoportjának tagja szerdán. A Fidesz szerint a kártya alkalmazása bátortalan pótcselekvés a kormányzat részéről.

MTI Karrier

Mire számíthatnak a pályakezdő diplomások?

Javultak a pályakezdő diplomások elhelyezkedési esélyei a felsőoktatási expanzió kezdete óta, a diplomások bérelőnyének növekedése 2000 után ugyanakkor megtorpant - állapítja meg az MTA Közgazdaságtudományi Intézete két kutatójának kedden ismertetett tanulmánya, amelyben túlképzési tüneteket vették górcső alá 1995 és 2004 között.

Novemberben indul a Google videojátékos okossága, amelyhez csak internet kell

Novemberben indul a Google videojátékos okossága, amelyhez csak internet kell

Az én hetem: Parti Nagy Lajos smúzrémült martalócokat látott

Az én hetem: Parti Nagy Lajos smúzrémült martalócokat látott

Nem az elhízás, hanem a rossz táplálás veszélyezteti a legtöbb gyereket

Nem az elhízás, hanem a rossz táplálás veszélyezteti a legtöbb gyereket

A játékautók más szintje ez a pedálos Tatra, ami pedálos Skodákat szállít

A játékautók más szintje ez a pedálos Tatra, ami pedálos Skodákat szállít

Kósa Lajos váratlanul megfejtette a Fidesz fővárosi bukásának okát a Tv2-n

Kósa Lajos váratlanul megfejtette a Fidesz fővárosi bukásának okát a Tv2-n

Orbán: Mindig megtiszteltetés a magyaroknak, ha Bakuba látogathatnak

Orbán: Mindig megtiszteltetés a magyaroknak, ha Bakuba látogathatnak