szerző:
MTI

Már csak egy hétig lehet beadni a pályázatokat a Családbarát Munkahely címre - olvasható a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium weboldalán.

Az elismerést évente adják ki, az elmúlt években több mint négyszázan pályáztak. A versenyszféra pályázói között volt 6 dolgozós kisvállalkozás és 3 ezer dolgozót foglalkoztató nagyvállalat is. A közintézmények közül polgármesteri hivatal és rendőrkapitányság is pályázott a díjra.

A díjat kis-, közép- és nagyvállalati, valamint költségvetési szerv és non-profit szervezet kategóriában adják ki azoknak, akik a legtöbbet teszik a családbarát munkahelyért. A családbarát munkahelyeken nagyobb a dolgozók motiváltsága, elkötelezettsége, ez pedig javítja a cég versenyképességét. Az idén már a hetedik alkalommal írták ki a pályázatot.

Az értékelés során figyelembe veszik, hogy az adott munkahelyen lehet-e választani a különböző munkaidőmodellek közül. Van-e képzésre lehetőség, javítva a munkavállalók alkalmazkodóképességét. Figyelembe veszik, hogy GYES, GYED, GYET utáni milyen lehetőségeket ad a cég a munkavállalásra. Értékelik, hogy a cég miként viszonyul a gyermekintézmények fenntartásához, korszerűsítéséhez. Miként érvényesülnek a vállalatnál a  munkavállalói jogok, mit tesznek az egészséges munkahelyért.

Az eredményhirdetésre a tervek szerint március végén kerül sor. A nyertes pályázók jogosultak a "Családbarát Munkahely 2006" címet és emblémát használni.

Az egyik legfontosabb vállalása lehet a munkáltatónak a mobil munkaidő biztosítása. Ez a munkavállaló és a munkáltató közötti megállapodás arról, hogy a munkaórák felosztásánál mindkét érdeket figyelembe veszik. Létezhetnek fix idősávok, amikor a munkavállalónak mindenképpen a munkahelyén kell tartózkodnia, de azon túl a munka kezdésének és befejezésének időpontja alkalmazkodik a munkavállaló egyéb kötelezettségeihez.

Világszerte egyre több munkavállaló dolgozik részmunkaidőben, illetve használja ki a távmunka-végzés lehetőségét. Elsősorban nők, kisgyermekes anyák keresik ezt a lehetőséget. Lényeges lehet a szabadságok olyan elosztása is, amely a gyermek- és oktatási intézmények szüneti idejéhez igazodik.

A kisgyermekes alkalmazottak munkájának elsődleges feltétele a gyermekintézmények elérhetősége. Ezek általában közintézmények, de előfordul, hogy a vállalat maga tart fenn gyermekintézményt, vagy járul hozzá a költségekhez.

MTI Karrier

Ismét kiírták a Családbarát Munkahely pályázatot

A Családbarát Munkahely 2005 díj elnyerése érdekében pályázatot adhatnak be kis-, közép- és nagyvállalatok, költségvetési és non-profit szervezetek, a kategóriánkénti nyertesek jogosultak a Családbarát Munkahely 2005 elnevezés és embléma használatára.

MTI Karrier

Július végéig még nyitva áll a Családbarát Munkahely pályázat

Július végéig még beadhatók a pályázatok a családbarát munkahely díjra, az idén ismét több kategóriában ismerik el a családi elfoglaltságokhoz igazodó munkaidő szervezést, a szociális juttatások magas szintjét – közölte a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.

MTI Karrier

Német családbarát munkahely magyarországi hatásokkal

A német családügyi illetve munkaügyi tárca „A siker része a család – 2005" címmel vállalatok közötti versenyt hirdetett, amelyen az első helyet a Henkel nyerte el. A verseny egyes kategóriáinak győzteseit maga Gerhard Schröder német kancellár és Renate Schmidt családügyi miniszter köszöntötte.

Karrier

Átadták a Családbarát Munkahely díjait

Az ötödik alkalommal meghirdetett Családbarát Munkahely pályázatra az idén 59-en nyújtottak be pályamunkát. A bírálók az idén öt vállalatnak ítélték oda a Családbarát Munkahely címet.

Kálmán Olga: Ez a kormány piti bosszúja Budapest elvesztéséért?

Kálmán Olga: Ez a kormány piti bosszúja Budapest elvesztéséért?

Kásler megtalálta a kórházi adósság felelőseit

Kásler megtalálta a kórházi adósság felelőseit

Kijelzőt rak a kólásüvegekre a Coca-Cola az új Csillagok háborúja miatt

Kijelzőt rak a kólásüvegekre a Coca-Cola az új Csillagok háborúja miatt

Karácsonyék felülvizsgálnák, hol legyen az új Duna-híd

Karácsonyék felülvizsgálnák, hol legyen az új Duna-híd

Rasmussen: Ami történt, személyes támadás volt ellenem

Rasmussen: Ami történt, személyes támadás volt ellenem

Megvádolta Robert Ficót a szlovák rendőrség

Megvádolta Robert Ficót a szlovák rendőrség