szerző:
MTI

Három megyéből július 28-ig további pályázatokat adhatnak be a munkáltatók támogatásért új munkahelyek létrehozásához.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapja arról tájékoztat, hogy a Munkaerőpiaci Alapból, valamint a Terület és Régiófejlesztési Célelőirányzatból 240 millió forint áll rendelkezésre újabb pályázók támogatására.

Az új munkahelyek létrehozását már évek óta támogatja a Munkaerőpiaci Alap. Az idei országos pályázat eredményét tavasszal hírdették ki. Most három megyéből, Békés-, Nógrád-, Somogy megyéből még további pályázatokat adhatnak be a munkáltatók a korábbi országos kiíráshoz hasonló feltételekkel.

Az idei országos pályázaton 1,8 milliárd forintos keretből 99 pályázót támogattak, 1815 munkahely létesítéséhez kaptak segítséget. Tavaly 1,5 milliárd forint állt rendelkezésre ebből 68 munkáltató 1704 munkahely létesítéséhez kapott segítséget. Az ezt megelőző három évben 3,6 milliárd, 5,6 milliárd, illetve 2 milliárd forintot fordíthattak a támogatásra. Ezekben az években 3600, 5500, valamint 2200 új munkahely létesítését vállalták, s döntően teljesítették is a támogatott pályázók.

Az idei országos pályázati kiírás szerint munkahelyenként alapesetben 800 ezer forint támogatást lehetett elnyerni. Ennél magasabb lehetett a támogatás a hátrányos helyzetű térségekből, településekről pályázók esetében, illetve akkor, ha a pályázó regisztrált álláskereső foglalkoztatását vállalta, vagy szerepet vállalt a romák foglalkoztatásában. A pályázónak legalább öt új munkahely létesítését kellett vállalni, illetve azt, hogy a támogatással létrehozott kapacitást, szolgáltatást legalább öt évig fenntartja. A vállalt létszámot a vállalati kategóriától függően legalább 2-3 évig kell foglalkoztatni. A beruházásokat legkésőbb november 30-ig kell befejezni.

A három megyére szóló újabb kiírás lényegében ezeket a feltételeket követi. A feltételek például annyiban módosultak, hogy már három munkahely létesítése esetén is beadható a pályázat, a többletlétszámot pedig egyaránt legalább 3 évig kell foglalkoztatni.

A pályázatokat a korábbiak szerint a beruházás szerint illetékes megyei munkaügyi központ fogadja. A szaktárca augusztus végéig dönt a támogatásokról.

Az idei országos pályázaton olyan cégek is nyertek, amelyek száznál is több, vagy csaknem ennyi új munkahely létesítését vállalták. A Waterdeep Kft. például 160 álláskeresőt vesz fel az új ásványvíz palackozó üzemébe. Az üzem Fejér megyében, Sárbogárdon létesül. A 160 új munkahelyhez 160 millió forintos támogatásra számíthat a cég.

 A Budapest Hitel és Fejlesztési Bank Rt. egy új vidéki központot létesít Békés megyében, Békéscsabán, terveik szerint 161, főként középfokú végzettségű személyt alkalmaznak majd, 111 munkatársat az álláskeresők közül választanak ki. Sikeres pályázatukkal 158,2 millió forintos támogatást nyertek el a programhoz.

A kútépítési anyagokat gyártó Budafilter Kft., Fejér megyében, Mezőfalván 100 új dolgozó felvételét vállalta, ehhez 74 millió forintos támogatást sikerült elnyernie.

Somogy megyében, Marcaliban a Marcali Szálloda Kft. új szállodát épít, 94 új munkahelyet létesít. Ehhez 112,8 millió forintos támogatást nyert el a cég.

Czékus János egyéni vállalkozó Csongrád megyében, Kisteleken új ABC építésébe fog, tervei szerint egymaga 35 új munkahelyet kínál majd. A környező hét település vevőkörére is számítva, szolgáltató centrumként kívánja üzemeltetni a létesítményt. Tervei kivitelezéséhez 38 millió forintos támogatásra számíthat.

MTI Karrier

Szociális munkahelyteremtő beruházás Sopronban

Munkahelyteremtő beruházás kezdődött a szociális foglalkoztatónál Sopronban, a több mint 60 millió forintos fejlesztés eredményeként az idén tizenöt százalékkal bővül a munkahelyek száma az intézménynél - mondta Földes Tamás igazgató a könnyűszerkezetes ipari csarnok alapkőletétele alkalmából hétfőn.

MTI Gazdaság

Románia ötödik a munkahelyteremtési listán

Romániában a külföldi befektetéseknek köszönhetően 12 400 új munkahely keletkezett tavaly, főként az autóiparban, s ezzel az ötödik helyen volt Európában, megelőzvén többek között Magyarországot, Németországot és Spanyolországot - írja a Ziarul Financiar című román gazdasági lap.

Válságértekezletet tartanak Ausztriában az év botránya miatt

Válságértekezletet tartanak Ausztriában az év botránya miatt

Egészen döbbenetes Minecraft jön, a valóságban is lehet majd építkezni

Egészen döbbenetes Minecraft jön, a valóságban is lehet majd építkezni

Meghalt Nagy Ferenc József, az Antall-kormány volt minisztere

Meghalt Nagy Ferenc József, az Antall-kormány volt minisztere

A Facebookon jelenti be az osztrák kancellár, mit lép, miután a helyettese megbukott

A Facebookon jelenti be az osztrák kancellár, mit lép, miután a helyettese megbukott

Ez történt: kínosan egyszerűen buktatták le a kormány informatikai trükkjét

Ez történt: kínosan egyszerűen buktatták le a kormány informatikai trükkjét

Soha nem fizetett még ekkora osztalékot a Valton

Soha nem fizetett még ekkora osztalékot a Valton