szerző:
MTI

Az Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázisba (EMMA) 6,3 millió bejelentést tettek a munkáltatók 2004. május 1-je óta, amióta ez kötelező számukra.

A munkáltatók, a szakszervezetek és a kormányzat képviselői az EMMA intézményrendszerének létrehozása előtt sok éven át vitáztak az Országos Érdekegyeztető Tanács keretei között, hogy milyen formában állítsák vissza a korábbi munkakönyvet. Nyilvánvaló volt, hogy erre ma már csak egy elektronikus formát lehet alkalmazni, de sokáig nem tudtak megegyezni a finanszírozásról, illetve arról, milyen adatokat tartalmazzon az új nyilvántartás. A szakszervezetek például határozottan tiltakoztak az ellen, hogy a nyilvántartásból az új munkáltató számára kiderüljön a munkavállaló korábbi keresete.

A sok vita után 2004-re sikerült megegyezni az új nyilvántartási forma fő elveiről. Azóta a Munka törvénykönyve hatálya alá tartozó munkavállalókra vonatkozóan a teljes körűséget megközelítő adatbázist sikerült kialakítani – mondta Oroszlán Andrea, a Foglalkoztatási Hivatal munkaügyi nyilvántartó központjának vezetője.

A 2004. május 1. előtti adatokat az Országos Nyugdíjbiztosítótól, illetve az Egészségbiztosítási Pénztártól vették át, majd a múlt év során a cégek együttműködésével ezeket az adatokat is ellenőrizték – hangsúlyozta Oroszlán Andrea. A új bejelentéseket is folyamatosan ellenőrzik, egyebek között összevetik a céginformációs adatbázissal. Figyelik, hogy az adott cég létezik-e, és milyen változások adódnak a jogutódlással.

Az eddig regisztrált 6,3 millió munkáltatói bejelentés közül 2,9 millió vonatkozott új munkaviszonyok létesítésére, az ezzel kapcsolatos adatmódosításokra, 1,9 millió pedig a kilépésekre. A fennmaradó mennyiség olyan bejelentéseket jelent, amelyekben, például határozott idejű munkaviszonyoknál, a munkáltató egyszerre jelzi a munkaviszony létesítését és a kilépést.

Oroszlán Andrea elmondta: a munkáltatók közül egyre többen használják a korszerű, elektronikus bejelentést. Kezdetben a munkáltatók többsége még a munkaügyi kirendeltségeken személyesen vagy postai úton jelentette be az adatokat. Akkor az elektronikus úton, vagy a telefonos ügyfélszolgálatnál történő bejelentések aránya még 37 százalék volt. Ma már ez átlagosan 63 százalék. A kirendeltségeken történő bejelentések aránya a kezdeti 15 százalékról 6-8 százalékra csökkent, a postai úton történő adatközlések csaknem 50 százalékos aránya pedig ma már 25-30 százalék.

MTI Gazdaság

EMMA 2,8 millió alkalmazottról tud

Az Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (EMMA) szerint jelenleg 2,8 millió dolgozót alkalmaznak a Munka törvénykönyve hatálya alá tartozó cégek, azaz a versenyszférában tevékenykedő vállalkozások.

Karrier

A várakozásoknak megfelelően érkeznek az adatok az emma-ba

A munkáltatók többsége még személyesen vagy levélben jelenti be a munkaviszony létesítését, megszűnését az egységes magyar munkaügyi adatbázisba (emma), de egyre többen váltják ki a PIN kódot az internetes vagy telefonos bejelentéshez.

Jogerős ítélet született egy OLAF-jelentésből indult ügyben

Jogerős ítélet született egy OLAF-jelentésből indult ügyben

Hirtelen drágább lehet elektromos autóval járni, mint ha benzint tankolnánk

Hirtelen drágább lehet elektromos autóval járni, mint ha benzint tankolnánk

Már a homokvihar is gondot okoz Ausztráliában

Már a homokvihar is gondot okoz Ausztráliában

Krómba mártott amerikai csőrös kamionok – megnéztük, milyenek belül

Krómba mártott amerikai csőrös kamionok – megnéztük, milyenek belül

Csuka: Az MTI tudósításában teljesen kiforgatták a szavaim

Csuka: Az MTI tudósításában teljesen kiforgatták a szavaim

Aján Tamás: egyéni érdekek állnak a támadások mögött

Aján Tamás: egyéni érdekek állnak a támadások mögött