szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (EMMA) szerint jelenleg 2,8 millió dolgozót alkalmaznak a Munka törvénykönyve hatálya alá tartozó cégek, azaz a versenyszférában tevékenykedő vállalkozások.

Az Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázisba (EMMA) 2004. május 1-jétől kötelező bejelenteni a cégeknek a munkavállalók alkalmazását, vagy munkaviszonyuk megszüntetését. Az elmúlt két év során 5,419 millió bejelentés érkezett az adatbázishoz - mondta Oroszlán Andrea, a Foglalkoztatási Hivatal munkaügyi nyilvántartó központjának vezetője.

Oroszlán Andrea szerint ebből 2,483 millió munkaviszony létesítésére, 1,710 millió munkaviszony megszüntetésére vonatkozott, 1,226 millió pedig olyan bejelentés volt, amely a határozott idejű munkaviszony, vagy más okok miatt egyszerre jelezte a munkaviszony létesítését és megszüntetését.

A 2004. május 1. előtti adatokat az Országos Nyugdíjbiztosítótól, illetve az Egészségbiztosítási Pénztártól vették át, később a múlt év során a cégek segítőkész együttműködésével ezeket az adatokat is ellenőrizték, pontosították - jegyezte meg Oroszlán. Az 5,419 millió bejelentésből csaknem 2 millió érkezett Budapestről, 500 ezer Pest megyéből. Ez a két térség tehát az EMMA országos munkaerőforgalmának csaknem felét jelentette.

A munkáltatók közül egyre többen váltják ki a PIN kódot a helyi munkaügyi kirendeltségen, ennek alapján már az interneten keresztül teljesíthetik bejelentési kötelezettségüket, s így kérdezhetik le saját adataikat is. A két év átlagában a bejelentések 47 százaléka érkezett elektronikus úton. Kezdetben még a munkáltatók többsége személyesen vagy postán jelentette be az adatokat, a múlt heti statisztika szerint viszont már a bejelentések 71 százaléka érkezett elektronikus úton.

Az adatok lekérdezésében is egyre nagyobb szerepet kap az internet. A munkaügyi felügyelők a fekete munkavállalást ellenőrizve az első teljes évben, 2005-ben még körülbelül 24 000 esetben kértek le adatot interneten az adatbázisból, az idén pedig már az első negyedévben több mint 15 000 esetben. A munkáltatói internetes lekérdezések száma a múlt évben 194 000, az idén az első negyedévben 80 000 volt. A munkavállalók a múlt évben 12 000, az idén az első negyedévben már több mint 5000 esetben ellenőrizték adataikat az internet segítségével.

A bejelentéseket folyamatosan ellenőrzik, többek között összevetik a céginformációs adatbázissal is. Figyelik, hogy az adott cég létezik-e, milyen változások adódnak a jogutódlással. Az adatbázis jelenleg 2,8 millió olyan munkavállalót tart nyilván, akik munkaviszonyáról az átvett és pontosított adatok, illetve a 2004. május 1-jétől kötelező bejelentések alapján szereztek információt, s a kijelentésre még nem került sor - ismertette Oroszlán Andrea.

A 2,8 milliós munkavállalói szám csaknem megegyezik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által az alkalmazásban állókról legutóbb közölt 2006. január-februári 2,752 milliós értékkel. Ez az egybeesés viszont véletlen, mert más a két adatgyűjtés bázisa. 

Az EMMA részére az 5-nél kevesebb dolgozót foglalkoztató munkáltatóknak is kötelező bejelentést tenni, a KSH csak a legalább 5 dolgozót foglalkoztató munkáltatók adatait gyűjti, ebből adódóan kisebb számot kellene kapnia. Ugyanakkor az EMMA részére csak a Munka törvénykönyve hatálya alá tartozó munkáltatóknak kötelező bejelentést tenniük, a KSH pedig a költségvetési intézmények alkalmazottait is beleszámítja az összesített adatba, s ez elvileg magasabb számot eredményezne. Valószínűleg a két hatás kiegyenlíti egymást, ezért az eltérő adatgyűjtési bázis ellenére hasonlóak az EMMA és a KSH adatai. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Karrier

Négy éve a legalacsonyabb munkanélküliség az EU-ban

Az euróövezet tagországaiban újabb négyéves mélypontra csökkent a munkanélküliség márciusban. Az EU 25 tagországában változatlan volt az átlagos arány, bár a munkanélküliek száma az egész térség átlagában is csökkent.

MTI Karrier

Egyeztetnének a munkavállalók és a munkaadók

A kormányprogramról, annak elfogadása előtt egyeztetni kívánnak a szociális partnerek - erről az Országos Érdekegyeztető Tanács munkavállalói és munkaadói oldala közös közleményt adott ki pénteken.

Hét nap

UNIÓS MUNKAERŐPIAC

Hét régi tagállamban szabad május 1-jétől a munkavállalás a nyolc közép- és kelet-európai új tagország állampolgárai...

Halálos gázolások felvételeivel figyelmeztetik a lakosságot a helyes közlekedésre

Halálos gázolások felvételeivel figyelmeztetik a lakosságot a helyes közlekedésre

Karanténba kerül a BL-döntős Tottenham támadója

Karanténba kerül a BL-döntős Tottenham támadója

Ab: Szekeres Imre nem tudta megindokolni, miért alkotmánysértő, ha korrupt maffiabaloldalinak nevezik

Ab: Szekeres Imre nem tudta megindokolni, miért alkotmánysértő, ha korrupt maffiabaloldalinak nevezik