szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A német vasutasok szerdától újabb sztrájkot indítanak, ismét a tehervonatokat állítják le szerda déltől, majd csütörtökön kora délutántól a távolsági és a regionális vonalakon a személyszállítást is szüneteltetik- jelentette be a GDL szakszervezeti szövetség.

A MÁV tájékoztatása szerint a munkabeszüntetés miatt a Magyarország és Németország között közlekedő nemzetközi vonatoknál járatrövidülésekkel, késésekkel kell számolni.

A MÁV közleménye szerint a sztrájk ideje alatt a Budapestről 05.50-kor induló, illetve a Hamburgból 08.18-kor induló EuroCity (EC 174/175 számú vonatpár), továbbá a Budapestről 09.50-kor, vissza Berlinből 06.36 kor induló EuroCity (EC 170/171 számú vonatpár) Dresden-Berlin-Hamburg között nem közlekedik.

A sztrájk miatt az utasok a Németországba, illetve Németországon át irányuló, valamint visszaútra szóló előreváltott jegyeikkel az utazásról lemondhatnak. A Magyarországon váltott jegyeket kezelési költség levonása nélkül a MÁV kérésre visszatéríti. A külföldön váltott jegy esetében a lemondás szándékát záradékban kell rögzíteni, a pénzt abban az országban kell visszigényelni, ahol a jegyet vásárolták.

A szakszervezetnek a Deutsche Bahnnal folyó bérvitája az oka az ismétlődő munkabeszüntetésnek, amelynek e heti szakasza szombaton a kora délutáni órákig fog tartani.

A német politikusok, köztük Angela Merkel kancellár aggódik: már a tehervonatok múlt heti, 42 órás leállásakor úgy nyilatkozott, hogy a további sztrájkok árthatnak az EU legnagyobb gazdaságának.

A mozdonyvezetők szakszervezetének (GDL) elnöke azt mondta, mindaddig ismétlik a sztrájkot, amíg nem kapnak megfelelő bérajánlatot a vasúttársaság vezetésétől. A GDL csak akkor hajlandó egyáltalán tárgyalóasztalhoz ülni, ha új ajánlatot kap.

A GDL azt követeli, hogy a munkahetet egy órával csökkentsék, 40 órára, a béreket pedig 31 százalékkal emeljék. A vezetés 4,5 százalékos béremelési ajánlatát visszautasították. A szakszervezet azt is követeli, hogy a mozdonyvezetők számára külön bérmegállapodást dolgozzanak ki.

MTI Itthon

Befejeződött a vasutasok sztrájkja

Befejeződött a vasutasok országos kétórás figyelmeztető sztrájkja szerdán 8 órakor, a szakszervezetek szerint a munkabeszüntetés sikeres volt, abban a munkavállalók többsége részt vett.

MTI Itthon

Jövő szerdán hat órát sztrájkolnak a vasutasok

Hatórás sztrájkot tartanak a vasutasok november 21-én 6 és 12 óra között a szárnyvonalak bezárása elleni tiltakozásul és az érdemi tárgyalások megkezdéséért - jelentették be a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) vezetői.

Már a kiabálást is felismeri a drón, és tűpontosan működik

Már a kiabálást is felismeri a drón, és tűpontosan működik

Őrizetbe vettek két rendőri vezetőt korrupció miatt

Őrizetbe vettek két rendőri vezetőt korrupció miatt

Kezdő tizenegy: Magyar elődöntő, francia kiesés a 16 között, vagy sima spanyol alázás lesz az Eb meglepetése?

Kezdő tizenegy: Magyar elődöntő, francia kiesés a 16 között, vagy sima spanyol alázás lesz az Eb meglepetése?