szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Miközben ukránok milliói dolgoznak külföldön, súlyos hiány alakult ki az ország mezőgazdasági és iparvállalatainál magasan képzett szakemberekből, főként a képzési rendszer hiányosságai miatt.

Az ukrán gazdaság utóbbi években végbement fejlődése megnövelte a keresletet a magasan képzett, minőségi munkaerő iránt. Az állami foglalkoztatási központokban jelenleg országosan másfél millió betöltetlen állást tartanak nyilván. Több száz vállalat keres jól képzett szakembereket.

Ha Ukrajna gazdasága a jelenlegi ütemben növekedne tovább, akkor az ipara 2015-re mindössze 40 százalékban tudná kielégíteni az igényeit magasan kvalifikált munkaerővel, ám sok vállalat vezetője már most a képzett szakemberek hiányát tekinti a fejlődés legfőbb akadályának - jellemezte a kialakult helyzetet a napokban az ukrajnai sajtóban Tetyana Repecka, a német InWEnt oktatás- és kulturális fejlesztéssel foglalkozó szervezet ukrajnai szakértője.

Elmondása szerint kedvezőtlenül hat az ukrán munkaerőpiacra a népesedési válság, a nyugdíjba vonuló szakemberek helyére ugyanis alig találni fiatal utánpótlást. Ezért egyre terjedő jelenség Ukrajnában a nyugdíjas munkaerő alkalmazása, aminek azonban szerinte nem is annyira demográfiai okai vannak, mint az, hogy kevés a képzett fiatal.

Repecka úgy vélte, az ukrán felsőoktatási intézmények és szakközépiskolák nem reagálnak a kor igényeire, így mostanra a gazdaság egyik legkomolyabb problémájává vált, hogy nem kezdték el a képzést a piacon megjelent új szakmák számára. Ha nem javul a helyzet, akkor - mint mondta - Ukrajna kénytelen lesz külföldi munkaerővel pótolni a hiányt.

MTI Karrier

A németeknek egyre kevesebbre futja

A gazdasági fellendülés ellenére a németeknek egyre kevesebbre futja jövedelmükből - erről tanúskodik az a felmérés, amelyet a német pénzügyminisztériumban hoztak nyilvánosságra.

MTI Karrier

Sztrájkolnak a franciák: 11 ezer középiskolai tanár kerül utcára

A francia középiskolai pedagógusok legnagyobb szakszervezete, a SNES-FSU szerint a francia tanárok 55 százaléka, az oktatási minisztérium szerint 24 százaléka sztrájkolt kedden, többezer középiskolai tanári állás megszüntetése ellen tiltakozva. A leépítést az őszi tanévkezdésre tervezi a francia oktatási kormányzat.

Molnár Piroska: „Számomra elfogadhatatlan bármiféle megkülönböztetés”

Molnár Piroska: „Számomra elfogadhatatlan bármiféle megkülönböztetés”

Évtizedes benzin- és gázolajárrekord dőlhet meg

Évtizedes benzin- és gázolajárrekord dőlhet meg

Salma Hayek a hvg.hu újságírójának: „Nem akarom elhinni, hogy ezek ott ennyire hülyék!”

Salma Hayek a hvg.hu újságírójának: „Nem akarom elhinni, hogy ezek ott ennyire hülyék!”