szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kirúgtak? Azon morfondírozol, beleírd-e önéletrajzodba előző munkahelyedet, kockáztatva ezzel, hogy az állásinterjún kiderül, elbocsátottak? Íme néhány ötlet, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon.

Elbocsátottak állásodból, és még ajánlólevelet sem kaptál? Ilyenkor – azon túl, hogy le kell győznöd a sikertelenség érzését, a kudarcot – fölmerül a kérdés: hogyan, és legfőképp mikor találsz másik munkahelyet? Ha beleírod önéletrajzodba, hogy kirúgtak, sok jóra nem számíthatsz az állásinterjún. Ha egyszerűen kihagyod a felsorolásából előző munkahelyedet, lehet, hogy fontos szakmai tapasztalatokat, sikereket „hallgatsz el”. Mi a jó megoldás? Hogyan állítsd össze cv-det, hogy ne derüljön ki, kirúgtak?

A távozás oka: közös megegyezés

© sxc.hu
Ha úgy döntesz, vállalod, hogy esetleg tévesen ítélnek meg egy állásinterjún - közös megegyezéssel jöttél el előző munkahelyedről - beleírhatod önéletrajzodba, hol dolgoztál legutóbb. Készülj fel, hogy ebben az esetben rákérdeznek, miért jöttél el! Ilyenkor az a legegyszerűbb, ha röviden beszámolsz a történtekről. A „közös megegyezés” ugyan nem jelenti azt, hogy valakit kirúgtak - ajánlólevelet, végkielégítést is kaphat - , mégis sejteti, hogy az illető elkövetett egy hibát, amit a cégvezetés nem nézett el.

Ha úgy érzed, szakmai fejlődésed szempontjából mérföldkőnek számít a cég és az ott eltöltött idő, tüntesd fel karrierállomásként, azt azonban ne írd bele önéletrajzodba, hogy kirúgtak. A felvételi beszélgetésen alighanem szóba kerül ez a téma is, akkor elmondhatod, mi késztetett arra, hogy új állás után nézz.

Lojalitás, őszinteség

Úgy érzed, méltánytalanul vált meg tőled előző munkaadód?  A felvételi beszélgetésen elmondhatod, hogy mi történt, ám a részleteket tartsd meg magadnak, arra pedig ügyelj, hogy ne mártsd be ex-főnöködet a háta mögött! Ki tudja, lehet, hogy leendő főnököd ismeri a céget, ahol azelőtt dolgoztál, esetleg a vállalatvezetőt, és megvan a véleménye. Ezen pedig a beszámolód úgysem változtat. Ráadásul nem vet jó fényt rád, ha leendő munkaadód látja, dühös vagy, mert kirúgtak, és ezt fűnek-fának elmeséled, ráadásul minősíthetetlen - arrogáns - stílusban.

A dátumok elárulnak

Ahelyett, hogy fordított időrendi sorrendben sorolod föl munkahelyeidet - ami kihangsúlyozza a munkaviszonyban eltöltött időt -, kezdd a legkorábbi állásoddal, és haladj időrendi sorrendben. Ha úgy ítéled meg, hogy utolsó munkahelyedet (ahonnan kirúgtak), nem írod bele önéletrajzodba, legyen kész válaszod a kérdésre: mit csináltál az utóbbi időben, míg nem dolgoztál? Hosszabb időt - legalább fél évet - húztál le előző munkahelyeden, ám ezt nem tünteted föl önéletrajzodban? Ilyenkor az interjúztató okkal feltételezheti, hogy ez idő alatt munkanélküli voltál. Készülj fel erre az eshetőségre is!

Szerencsésebb helyzetben vagy, ha hosszú hónapokat töltöttél el ugyan előző munkahelyeden - mondjuk 2008 februárjától áprilisáig - ám ezt megelőzően évekig dolgoztál egy másik cégnél - például 2005 áprilisától 2008 januárjáig. Önéletrajzodban ilyenkor elég feltüntetned, hogy 2005-2008-ig dolgoztál egy adott cégnél, utána következő állásodat, ahonnan kirúgtak, nem kell beleírnod önéletrajzodba.

Ha a cég megszűnt, azért vesztetted el állásodat, vagy a posztot, amelyet betöltöttél, egyik-napról a másikra megszüntették, nem ugyanaz, mintha azért váltak volna meg tőled, mert elszúrtál valamit. Éppen ezért ne használd a „kirúgtak”, „megszabadultak tőlem”, „eltávolítottak” kifejezést a felvételi beszélgetésen, mert így saját magad alatt vágod a fát.

hvg.hu Karrier

Cseles kérdés az állásinterjún: miért válasszanak téged?

Miért önt venném föl? - a jól időzített kérdéssel a legtöbb álláskeresőt zavarba lehet hozni. Tényleg, miért is? Mi tudsz nyújtani a cégnek, amit egyetlen álláskereső sem? Készülj fel a kérdésre, amely a legváratlanabb pillanatban érkezhet! Tanácsok.

hvg.hu Karrier

Interaktív ballépések: így égetheted le magad a kollégák előtt

Érezted már valaha, hogy a legszívesebben kiszállnál a beszélgetésből, de nem teheted, mert sok résztvevős konferenciahívásról van szó? Esetleg egy teremnyi ember kíséri minden mozdulatodat - a kivetítőn? A kellemetlen helyzeteken humorral és hidegvérrel kerekedhetsz felül. Ötletek.

hvg.hu Karrier

Arcpirító hazugságok az irodában: amiért kirúghatnak

„Sajnálom, a munkájával nem volt gond, a hazugság viszont már más lapra tartozik, ki van rúgva.” Kerültél már kínos helyzetbe, mert inkább hazudtál, hogy ki ne derüljön, valamit elszúrtál? A valótlan állítások az állásodba is kerülhetnek! Tanácsok.

hvg.hu Karrier

Hat tipp, hogy az álláskeresés ne legyen rémálom

Ritka, hogy valaki pár nap alatt rátalál a vágyott állásra, a folyamat a tényleges elhelyezkedésig – a munkaszerződés aláírásáig – hónapokig is eltarthat. Hogyan vészelheted át ezt a bizonytalan időszakot? Ötletek.

hvg.hu Karrier

Öt bosszantó tulajdonság, amiért munkatársaid utálhatnak

Állandó késés, szedett-vedett öltözék, átható testszag - nemcsak ezekkel kergetheted őrületbe kollégáidat. A gyámoltalan, határozatlan, esetleg fontoskodó munkatársakat a legtöbben igyekeznek elkerülni. Mitől óvakodj? Tanácsok.

Lenyűgöző videón a füstöt okádó Etna

Lenyűgöző videón a füstöt okádó Etna

A Cherokee indiánok szerint éppen ideje, hogy a Jeep márka terepjárójáról lekerüljön a nevük

A Cherokee indiánok szerint éppen ideje, hogy a Jeep márka terepjárójáról lekerüljön a nevük

Majd 2 ezermilliárdos mentőcsomagot fogadott el az amerikai képviselőház

Majd 2 ezermilliárdos mentőcsomagot fogadott el az amerikai képviselőház