szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Romániában májusban 1248 lej (342 euró) volt az átlagbér, ami 23,3 százalékkal magasabb, mint a múlt év azonos hónapjában.

A legmagasabb bérek megközelítik az ezer eurót (1 euró=232 forint), a legalacsonyabbak viszont a 200 eurót sem érik el, miközben a román kormány nem hajlandó emelni a garantált minimálbért.

Az Országos Statisztikai Hivatal (INS) legfrissebb adatai szerint a reálbér országos átlagban májusban elérte a nettó 1 248 lejt. Román valutában számítva ez az érték valóban 23,3 százalékkal haladja meg a tavaly májusban regisztráltat, de euróban kifejezve - tekintettel a lej leértékelésére - a növekedés csupán 7,5 százalék.

A bruttó átlagkereset májusban 1 704 lejre (467 euróra) ugrott, vagyis 322 lejjel haladta meg a tavalyi év azonos hónapjában mért szintet, a két időpontban érvényben volt átváltási arányt figyelembe véve azonban a növekedés csak 39 euró.

Az INS kimutatásai szerint az említett hónapban a banki alkalmazottak vihették haza a legvastagabb borítékot, átlagban 3 636 lejt (996 eurót). Csaknem ennyit kaptak nettó bérként a légi közlekedésben dolgozók, mégpedig 3 395 lejt (930 eurót). A legalacsonyabb béreket a fafeldolgozó és a textiliparban adták, az előbbiben nettó 697 lejt (191 eurót), az utóbbiban 705 lejt (193 eurót).

Áprilishoz viszonyítva ugyanakkor 2,7 százalékos csökkenés volt tapasztalható, de csak amiatt, hogy áprilisban sok cégnél adtak húsvéti pluszpénzt az alkalmazottaknak.

Egy hónappal ezelőtt Eugen Dijmarescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) alelnöke meghúzta a vészharangot, jelezve, hogy a bérek gyors ütemű emelkedése veszélyezteti a román gazdaság versenyképességét.

Az inflációs ráta továbbra sem ad okot az elégedettségre. Bár az éves szintre vetített árdrágulás mértéke az áprilisi 8,62 százalékról 8,46 százalékra csökkent májusban, a szakemberek felhívják a figyelmet, hogy az továbbra is meghaladja a nemzeti bank által megjelölt célértéket. A megoldás kulcsát az illetékesek részben a béremelkedés nyomán tapasztalható fogyasztási és hitelfelvételi láz csökkentésében látják.

Varujan Vosganian gazdasági miniszter eközben elutasította a szakszervezetek követelését a garantált minimálbér 500 lejről (140 euróról) 540 lejre (150 euróra) való emelésére, szerinte ugyanis ezt a munka termelékenységének jelenlegi szintje nem teszi lehetővé. Figyelmeztetett arra is, hogy meg kell várni, miként alakul az infláció, akárcsak a bruttó nemzeti össztermék szintje.

hvg.hu Karrier

Az öt legkevésbé férfias szakma

A nők rendkívül jól boldogulnak a férfiasnak titulált területeken, úgymint a gazdasági, pénzügyi szektorban, a politikai életben és a hadseregben, míg legalább ugyanennyi férfi körében népszerűek a tipikusan nőiesnek tartott hivatások - derül ki egy, az Amerikai Munkaügyi Hivatal által készített felmérésből.

MTI Karrier

Sztrájk a Lufthansa leánycégeinél

A német Lufthansához tartozó CityLine és Eurowings légitársaságok pilótáinak sztrájkja miatt a Lufthansa hétfőn délelőtt - közép-európai idő szerint - 13 óráig 202 járatát törölt, délután újabb járatok törlésére kerülhet sor.

Már a GUM áruházban is oltják a moszkvaiakat a Szputnyik V-vel – videó

Már a GUM áruházban is oltják a moszkvaiakat a Szputnyik V-vel – videó

Újabb vidéki településen próbálkoznak a kulturális élet átszabásával

Újabb vidéki településen próbálkoznak a kulturális élet átszabásával

Tíz éve hirdette meg Matolcsy György, hogy az EU élére törünk

Tíz éve hirdette meg Matolcsy György, hogy az EU élére törünk