szerző:
MTI

Még egy hétig – augusztus 13-ig – lehet pótfelvételire jelentkezni az egyetemekre, főiskolákra, a lehetőséggel azok élhetnek, akik egyetlen felsőoktatási intézménybe sem kerültek be a ponthúzás után, illetve nem jelentkeztek a tavaszi eljárás során.

Az Educatio kht. tájékoztatása szerint a diákok alap-, egységes, osztatlan képzések és felsőfokú szakképzések esetében 1633 szak közül választhatnak, míg a felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára 573 mesterképzési szakot hirdettek meg. Ezek leginkább költségtérítéses képzések, de a mesterképzések és felsőfokú szakképzések között találhatók államilag támogatott szakok is.

A pótfelvételi eljárás során csak egy felsőoktatási intézménybe és csak egy szakra lehet jelentkezni. Erre a célra külön, pótfelvételi jelentkezési lap készült, a felvételt ennek a lapnak a kitöltésével és beadásával kell kérni. A felvételi eljárás díja 5 ezer forint. A jelentkezési lapokat közvetlenül a felsőoktatási intézményhez kell küldeni.

A jelentkezési laphoz a Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban megjelölt iratokat (középiskolai bizonyítvány, érettségi bizonyítvány, felsőfokú végzettség esetén oklevél és a leckekönyv másolata, többletpontra jogosító igazolások stb.) kell csatolni, illetve azokat a teljesítményeket, eredményeket kell igazolni, amelyeket a felsőoktatási intézmények a jelentkezés elbírálásához kérnek.

Bővebb információt az érintett intézmények honlapján, illetve tanulmányi osztályain kaphatnak az érdeklődők. A pótfelvételi eljárás keretében meghirdetett képzések teljes listája, valamint a pótfelvételi jelentkezés további szabályai, tudnivalói megtalálhatók és letölthetők a felvi.hu oldalról.

MTI Karrier

Felvételi ponthatárok - 82 ezren bekerültek

Mintegy 82 ezren bekerültek valamelyik egyetemre, főiskolára a felsőoktatásba jelentkezett több mint 96 ezer diák közül - közölte Manherz Károly szakállamtitkár csütörtökön az idei ponthatárok nyilvánosságra hozatala előtt tartott fórumon, Budapesten.

Karrier

Pótfelvételi időszak: miben reménykednek a diákok?

A diákok 68 százaléka bízik benne, hogy az érettségi évében felvételt nyer az egyetemre, mindössze 3 százalékuk gondolja úgy, hogy egyáltalán nem lesz képes bejutni felsőoktatási intézménybe - derül ki a Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) diákok körében végzett országos középiskolai kutatásából.

Trend

felvételi pontok

Nem baj, ha gyengébbek a tanulmányi eredmények, fő, hogy a jelentkezők jó felvételi taktikát válasszanak - derült ki a felsőoktatási intézmények alapképzési ponthatárainak nyilvánosságra hozatalakor.

MTI Karrier

Felvételi ponthatárok: állami férőhelyeket csoportosítottak át

Csaknem ezer államilag finanszírozott férőhelyet csoportosítottak át a felsőfokú szakképzés 12 500-as keretszámából, így több hallgatót lehetett felvenni az agrár, a gazdaságtudományi, a természettudományi, a műszaki képzésre és az egészségügyi szakterületre - közölte Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár.

hvg.hu Itthon

Felvételi ponthatárok 2008 - megkérdeztük a főszereplőket

Ma este jelennek meg a felvételi ponthatárok, aminek apropóján számos szakpolitikus és oktató nyilatkozott már a sajtónak a felvételi eljárásról. Ők azonban csak statiszták ebben a "drámában". Mi most az igazi főszereplőket, a diákokat kérdezzük a felvételiről, a kétszintű érettségiről, az új pontszámítási módszerről és az esélyekről.

Harrach Péter: A KDNP biztosan bejutna a parlamentbe, ha önállóan indulna

Harrach Péter: A KDNP biztosan bejutna a parlamentbe, ha önállóan indulna

Nem mindenhová érkezett meg az eső Ausztráliában, több helyen még lángok pusztítanak

Nem mindenhová érkezett meg az eső Ausztráliában, több helyen még lángok pusztítanak

Csillagot vesztett Paul Bocuse legendás étterme

Csillagot vesztett Paul Bocuse legendás étterme

Őskáosz a NAT-körül: hat különböző verzió kering, a kormány még nem döntött

Őskáosz a NAT-körül: hat különböző verzió kering, a kormány még nem döntött

Sajátos nevelési igényű gyerekek iskoláját zárnák be Egerben

Sajátos nevelési igényű gyerekek iskoláját zárnák be Egerben

Szokatlan új fegyverrel, robbanóanyagos lufikkal támadt a Hamász

Szokatlan új fegyverrel, robbanóanyagos lufikkal támadt a Hamász