Darren Williams hivatásszerűen űzi a kóstolgatást: a 43 éves férfi munkaidejében a legkülönfélébb minőségi csokoládékat, édességeket teszteli, valamint kutatja fel Nagy-Britanniában és külföldön – írja online kiadásában a BBC. „Minden nap töméntelen mennyiségű nyalánkságot eszem” – mesél szakmájáról Warren, aki az egyik vezető angol édességgyártó cégnek dolgozik – kóstolgat és beszerzi a legízletesebbnek, kelendőnek vélt termékeket, amelyeket a cég aztán piacra dob. Williams folyamatosan azon van, hogy mindenből a legfinomabbat hajtsa fel, ez pedig rengeteg munkával – és nem kis élvezettel – jár.
Ízorgia. Apró falatok © sxc.hu |
Mindent kipróbálok: csokoládét, nugátot, török édességet – magyarázza a hivatásos kóstolgató, hangsúlyozva, hogy a bizarr ízvilágú dolgoktól sem riad vissza. „Nem híztam akkorára, mint egy ház. A titok abban rejlik, hogy csak a minőségi termékeket tesztelem, ezeket is csak óvatosan, mértékkel” - nyilatkozta a BBC-nek.
Munkájában nagy segítség a világháló, itt ugyanis azonnal fel tudja kutatni az újdonságokat. A férfi átlagos munkanapja úgy kezdődik, hogy megnézi, mely termékekre a legnagyobb a kereslet, csak azután lát neki a kóstolgatásnak. „Ha töltött édességekkel van dolgom, többet tudok tesztelni, mint mondjuk a különféle töltetlen csokoládékból – ezekből egymás után legfeljebb hatfélét érdemes megkóstolni, hogy az ízek kijöjjenek – mert a töltelékek ízvilága sajátos, mindegyik egyedi, jellegzetes” – avat be a műhelytitkokba Williams.
Ahhoz, hogy szakmáját mesterfokon űzhesse, a csokoládéítész nem hagyhatja, hogy kedvenc nassolnivalói elfogulttá tegyék a kevésbé kedvelt ízekkel szemben. Williams például nem szereti a marcipánt, és nem iszik alkoholt, ennek ellenére az ezeket tartalmazó édességeket is fanyalgás nélkül fogyasztja és megveszi.
Az ebben a szakmában dolgozók bére – 146-an vannak Nagy-Britanniában – évi 12 ezer fonttól 50 ezer fontig terjed (1 font körülbelül 309 forint), plusz a prémium, melynek összege cégenként és egyénenként változik.