szerző:
MTI

Mintegy 16 millió eurós forgóeszközhöz szükséges hitelre vállalt garanciát a kormány, amellyel 900 munkahely megőrzésére nyílik lehetőség az Eybl Hungária Kft.-nél, a Flextronics pedig egy jogszabályváltozásnak köszönhetően a korábbi munkaügyi bírsága ellenére sem lesz kizárva a munkahelymegtartó pályázatokból - közölte a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter kedden Nagykanizsán sajtótájékoztatón.

Kiss Péter kifejtette: a Zala megyében, Lentiben és Nagykanizsán is üzemet működtető Eybl átszervezése és újraélesztése kapcsán hétfőn lépett hatályba az a kormányhatározat, amely az újraszervezést végző Inside-Car Kft.-nek biztosít állami garanciavállalást forgóeszköz hiteléhez. A mintegy 900 ember foglalkoztatását szolgáló, csaknem 16 millió eurós, vagyis 4,8 milliárd forintos hitel tőkeösszegére vonatkozóan, valamint kamatainak 80 százalékára nyújt egyedi állami kezességvállalást a kormány, az erről szóló szerződést áprilisban írják alá.
   
A Flextronics munkahelymegtartó támogatáshoz jutását is segíti majd, hogy a kormány törvénymódosító javaslatot nyújt be arról, hogy a kisebb súlyú munkaügyi szabályszegéseket elkövető cégek se legyenek kizárva a pályázatokból és a közbeszerzésekből. Így a Flextronics esetében egy korábbi, kétmillió forintos, "adminisztrációs" jellegű hiba miatt kapott munkaügyi bírság a jogszabályváltozásnak köszönhetően már nem lesz akadálya annak, hogy a cég pályázzon - tette hozzá a kancelláriaminiszter.
   
Kiss Péter a Válságkezelés és növekedés - Stratégia az erős Magyarországért címet viselő fórumot megelőző sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy tavaly óta mintegy 800 milliárd forinttal csökkentette a kormány az állami kiadásokat. Hogy "egyensúlyban, egyensúly közeli helyzetben legyen a magyar gazdaság", a csökkenő teljesítmény mellett a kiadásokat is legalább olyan mértékben kell csökkenteni.
   
Emlékeztetett arra, hogy a rövid távú válságkezelő lépések mellett szükség van olyan pénzügyi alapokra, amelyek segítséget nyújthatnak a vállalkozások számára. Ilyen például a négynapos munkahetet követő egynapos képzés támogatása, valamint az összesen 16 milliárd forintos, munkahelymegtartó támogatási keret. Hozzátette, hogy a múlt héten döntött a kormány újabb 20 milliárd forintos keret megnyitásáról a válságtérségek számára. 
   
Szólt arról, hogy az új piacok kereséséhez is támogatást kínál a kormány az innovációs alapból olyan cégeknek, amelyek az "emberi erőforrásukkal, kutatói bázisukkal és minőségi hátterükkel" a szűkülő piacok ellenére és az élesedő versenyben is képesek piacot szerezni. A nemzeti fejlesztési és gazdasági tárca, a Munkaügyi Minisztérium és a válságkezeléssel foglalkozó kormánybiztosság együttesen kínál olyan komplett programokat, amelyek a válságkezelést és a növekedést segíthetik.
   
Az MTI keddi információira alapozva Kiss Péter példátlannak nevezte a pölöskei Bognár Szörp Kft. dolgozóinak a helyzetét, akik mintegy másfél hete nem jutnak be munkahelyükre, és információt sem kapnak a jövőjükről. A miniszter szerint mindez "törvényellenes és szabályellenes, nem teheti meg a tulajdonos és a munkáltató, hogy ne tájékoztassa a munkavégzésről, annak időtartamáról, követelményeiről és lehetőségeiről a munkavállalókat" - fejtette ki a távirati iroda kérdésére.

MTI Karrier

Tabon is karcsúsít a Flextronics

A visszaeső megrendeléseknek újabb áldozatai vannak a Flextronics Kft.-nél, a cég ezúttal tabi üzeméből küld el a következő hetekben 370 szerelősori és irodai alkalmazottat - értesült a Világgazdaság.

Hét nap

LEÉPÍT A FLEXTRONICS

A jövő év elején várhatóan 600 nyíregyházi dolgozójától válik meg a Flextronics Magyarország Kft.

Orbán már Azerbajdzsánban van

Orbán már Azerbajdzsánban van

Simán átverte a robot az embert, és ehhez még csak trükköznie sem kellett

Simán átverte a robot az embert, és ehhez még csak trükköznie sem kellett

Gulyás Gergely: Ha valaki egy választáson veszít, akkor nyilvánvalóan hibázott

Gulyás Gergely: Ha valaki egy választáson veszít, akkor nyilvánvalóan hibázott

Az emberek köszönték a krumplit, és leszavaztak az ellenzékre

Az emberek köszönték a krumplit, és leszavaztak az ellenzékre

Legalább 3300 éves sírt találtak Egyiptomban

Legalább 3300 éves sírt találtak Egyiptomban

Nem az elhízás, hanem a rossz táplálás veszélyezteti a legtöbb gyereket

Nem az elhízás, hanem a rossz táplálás veszélyezteti a legtöbb gyereket