szerző:
MTI

Mintegy 15 ezer ember jutott jogtalanul diplomához Romániában egy olyan bűnbanda segítségével, amely több mint 50 millió eurót zsebelt be a hamisítások révén.

A román hatóságok öt személyt lepleztek le, köztük két egyetemi tanárt, aki hosszú időn keresztül gyártott "fútószalagon" hamis egyetemi diplomákat és egyéb dokumentumokat. Az ország számos pontjáról érkeztek megrendelések a bukaresti székhelyű bűnszövetkezethez. A rendőrség a román főváros egyik házában több hamis érettségi diplomát, valamint a hamisítványok elkészítésére alkalmas berendezéseket talált. 
  
A nyomozást március 9-én indították, miután a kerületi ügyészség arról szerzett tudomást, hogy egy bukaresti bűnözői csoport két Teleorman megyei felsőoktatási intézmény nevében bocsát ki hamis diplomákat, darabonként 3000–3500 euróért. Többek számára előkészítette az akkreditált egyetemeken leteendő államvizsgák számára a szükséges iratokat. Így sikerült beiratni többeket olyan akkreditált egyetemek államvizsgájára – letett szakvizsgák nélkül –, mint a Hyperion Egyetem, a ploiesti-i Kőolaj- és Gázipari Műszaki Egyetem, a Gheorghe Cristea Egyetem, a temesvári Nyugati Tudományegyetem vagy a targovistei Valahia Egyetem.

Sok megrendelő még érettségivel sem rendelkezett, amely alapvető feltétele az egyetemi tanulmányoknak. A szervezet így számukra érettségi bizonyítványokat is fabrikált. A csoport azt is megszervezte, hogy azok helyett, akik nem kívántak megjelenni a diplomavizsgán, mások vizsgázzanak. A diploma megrendelője ugyanis sokszor félig írástudatlan volt. E célból személyi igazolványokat is hamisítottak. A vizsgán megjelenő "dublőr" számára a megrendelőnek további 600 eurót kellett leperkálnia. 
 
A házkutatást végző rendőrök sok olyan igazolványt találtak, amelyek mind más-más névre szóltak, de ugyanannak a személynek a fényképe volt rajtuk. Ugyancsak előkerült az oktatási minisztérium által használt számos bélyegző, hamis aláírással és pecséttel ellátott, kitöltetlen érettségi bizonyítvány.
 
A román média szerint több mint 15 ezer ember jutott így diplomához, olaj- és gázipari, építészmérnöki, közgazdász, jogász, vállalati menedzseri, könyvelői, informatikai pszicho-szociológusi, fogorvosi és orvosi képesítést szerezve anélkül, hogy akárcsak egy órát is tanulta volna az adott szakmát.     
 
Tavaly több felsőoktatási intézményben – többek közt a nagyváradi egyetemen is – kivizsgálás indult, mivel felmerült a gyanú, hogy az érintett egyetemek orvosi és gyógyszerészeti karai hamis diplomákat bocsátottak ki, zömmel olasz állampolgároknak. A nyomozás kiderítette, hogy például a nagyváradi felsőoktatási intézmény olyan tantárgyakból is adott diplomát, amelyeket Romániában nem is oktatnak. Az oktatási tárca a lehető legsúlyosabb büntetést fogja kérni az érintettekre - jelentette be Ecaterina Andronescu miniszter.
 
A bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) csütörtöki számában ugyanakkor arról ír, hogy kevés igazi orvos jelentkezik a betöltetlen állásokra. Mint olvasható, csupán 341 orvos jelentkezett az országban az egészségügyi minisztérium által versenyvizsgára hirdetett 1919 szakorvosi, rezidensi és általános orvosi állásra.hvg.hu Tech

Jogi alapismereteket tanulhatunk ingyen a neten

Közelebb kell vinni a jogkövető magatartás gondolatát a fiatalokhoz, jelentette ki Kondorosi Ferenc , az Új rend és szabadság kormánybiztosa abból az alkalomból, hogy immár nem csak tankönyv alakban, hanem mindenki által hozzáférhetően megjelent a Jogod van hozzá című mű internetes változata is. A kormánybiztos szerint a fiataloknak szükségük van a jogaik és kötelezettségeik alapos ismeretére ahhoz, hogy azokkal élni is tudjanak.

MTI Karrier

Nincs pénz az ösztöndíjakra Ukrajnában

Év eleje óta Ukrajna-szerte gondok vannak a felsőoktatásban tanuló diákok ösztöndíjának kifizetésével, de Kárpátalján egyelőre csak a főiskolai szintű oktatási intézményeket érinti a pénzhiány.

hvg.hu Tech

Indiában 8 eurós laptopot fejlesztenek

A távol-keleti ország egyik kormányprogramjának keretében fejlesztett számítógéppel a gazdagok és szegények között húzódó digitális szakadékot szeretnék betemetni.

Több autó ütközött az M5-ösön, hatalmas a dugó

Több autó ütközött az M5-ösön, hatalmas a dugó

Drámai hatását mutatták ki a légszennyezettségnek

Drámai hatását mutatták ki a légszennyezettségnek

Véget vetne a jelszavak megosztásának a Netflix

Véget vetne a jelszavak megosztásának a Netflix

Jim Jarmush új filmjével indul a Titanic Filmfesztivál

Jim Jarmush új filmjével indul a Titanic Filmfesztivál

Nagy durranásra készülhet napokon belül az Apple

Nagy durranásra készülhet napokon belül az Apple

Johnson kérte is a Brexit halasztását, meg nem is

Johnson kérte is a Brexit halasztását, meg nem is