Tetszett a cikk?

Egy tanulmány szerint húsz év múlva az egyetemi campusok csupán relikviák lesznek, könyvek helyett távoktató szoftverekkel és az internet segítségével fogunk tanulni. Az e- learning egyre népszerűbb, kérdés, hogy tudja-e pótolni a tanárral való személyes kontaktust.

Egyre több amerikai egyetem teszi közzé az interneten a kurzusairól készült hang- és videofelvételeket. A Berkeley egyetem előadásai a YouTube-on érhetők el, a Yale nyitott egyetemi portált indított, a Massachusetts Institute of Technology online katalógusában pedig, az egyetem szinte minden kurzusának részletes leírása és tananyaga hozzáférhető – mindez persze ingyen. Bár ez a módszer inkább az egyetemek - és oktatók - népszerűsítésére szolgál, sok olyan diáknak hasznos lehet, akik lemaradtak egy-egy előadásról. Az online oktatásnak azonban számos komolyabb fegyvere is van a hagyományossal szemben.

Do you speak internet?

„Mostanában kezd beindulni az internetes oktatási forma, a haladóbb gondolkodású nyelviskolák már körülbelül egy éve intenzíven használják. Messzire mutató tapasztalatokkal még nem rendelkezünk, de azt elmondhatjuk, hogy jó működik a rendszer” – mondta el a netes oktatással kapcsolatban Sipos Júlia a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének főtitkára.

„Szükség van azonban a hagyományos módszerekre is, hiszen az online módszerek csupán a szókincset, nyelvtant, szövegértést képesek fejleszteni, a kiejtést nem. Az erre kifejlesztett szövegfelismerő programok még nagyon gyerekcipőben járnak. Nyelvtanulásnál arra azért mindenképpen szükség van, hogy tanár és diák leüljön egymással szemben és így gyakorolják a beszédet” – mondja a szakember.

A cikk folytatását az Eduline oktatási portálon olvashatja. 

Karrier

Nyelvoktatás: forradalmi módszerek vagy ... ?

Jószerével nem telik el év, hogy ne jelennének meg a piacon új, a nyelvoktatás forradalmasítását ígérő módszerek a piacon. A tapasztalatok azonban azt sejtetik, a csodára még egy kicsit várni kell.

Karrier

Ki tanítja a bevándorlók gyermekeit?

A magyar iskolákban egyelőre még gyerekcipőben jár a bevándorló gyerekekkel való foglalkozás. Noha a külföldi diákok száma egyre nő, még mindig sokszor a tanár jó szándékán, szociális érzékenységén múlik a kulturális különbségekből adódó problémák megoldása. A Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület akkreditált továbbképzéssel készíti fel a pedagógusokat a speciális helyzetre.

MTI Karrier

A legnépszerűbb idegen nyelvek az európai középiskolákban

Az európai középiskolák felső osztályaiban - az érettségi előtti két utolsó tanévben - a diákok 60 százaléka legalább két idegen nyelvet tanult 2007-ben az EU statisztikai hivatalának csütörtökön közzétett adatai szerint. Egy másik mérőszám alapján a 25 és 64 év közötti lakosságból Magyarországon tudtak a legkevesebben idegen nyelvet.

HVG Karrier

Nyelvvizsgacsalás: a bevett módszerek

Valóságos iparággá terebélyesedett a nyelvvizsgacsalás és -hamisítás Magyarországon, annak ellenére, hogy ma már se szeri, se száma a főként világnyelvekből legálisan is megszerezhető okleveleknek.

Karrier

Ki miért tanul tovább?

Az alapfokú és a doktori képzésben részt vevők személyes okoknál fogva, míg a szakmunkás-bizonyítványért, az érettségiért és a nem felsőfokú képzésben megszerezhető oklevélért a munka miatt tanulnak tovább azok, akik korábban félbehagyták tanulmányaikat – derült ki a 2008 nyarán végzett európai LLL (Lifelong Learning) kutatás magyarországi eredményeiből.

Ingyen elérhető David Lynch animációs kisfilmje

Ingyen elérhető David Lynch animációs kisfilmje

A brit kormányfő a karantén megsértésével vádolt főtanácsadója védelmére kelt

A brit kormányfő a karantén megsértésével vádolt főtanácsadója védelmére kelt

Lábujjhegyek, vízszintek, derékszögek – ezekkel a gyakorlatokkal óvja vénáit!

Lábujjhegyek, vízszintek, derékszögek – ezekkel a gyakorlatokkal óvja vénáit!