szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Dublőröket küldenek maguk helyett az egyetemi előadásokra a munkavállaló kijevi diákok.

Az utóbbi hetekben szokatlan hirdetések jelentek meg az ukrán álláshirdető internetes oldalakon. A hirdetéseket feladók olyan fiúkat vagy lányokat keresnek, akik pénzért vállalják egyetemi előadások látogatását és a jelenlét igazolását – írta online kiadásában a kijevi Szegodnya című napilap.
  
Az újság utánajárt a hirdetéseknek, és megtudta, hogy azokat a tanulás mellett munkát vállaló kijevi egyetemisták adták fel. A lap által megkérdezett egyik hirdető diáklány elmondta, hogy egy kijevi egyetem nappali tagozatának ötödik évfolyamos hallgatója, és azért keres valakit, aki vállalná helyette a fontosabb előadások látogatását, mert nem akarja elveszíteni az állását, és azt sem szeretné, ha a mulasztásai miatt gondjai támadnának a vizsgákon. Mint közölte, a helyettesítőjének 20 hrivnyát (kb. 500 forintot) fizetne egy-egy előadáson való megjelenésért. Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha a dublőrt a tanár valamilyen feladattal a táblához szólítja, nem tudott válaszolni.

A napilapnak az ügyben nyilatkozó egyetemi tanárok kifejtették: gyanítják, hogy az utolsó évfolyamokon a diákok nem látogatják rendszeresen az előadásokat, és a névsorolvasáskor mások jelentkeznek helyettük. Arról azonban még nem hallottak, hogy a mulasztó egyetemisták hirdetés útján keresnének óralátogató dublőröket.

hvg.hu Karrier

Hol tanul a legtöbb külföldi diák?

Hárommillió egyetemista és főiskolás válaszotta valamely külföldi felsőoktatási intézmény képzését 2007-ben. De mi alapján döntöttek?

hvg.hu Karrier

MBA-képzés: a legjobb amerikai iskolák toplistája

A legjobb MBA-képzést nyújtó amerikai felsőoktatási intézmények rangsorát tette közzé nemrégiben internetes oldalán a Forbes. A mesterképzés időtartama 1-2 év, költsége pedig intézménytől függően alakul, de általában meghaladja az évi 50 ezer dollárt (több mint 9 millió forintot).

Karrier

Új dimenziók az egyetemi oktatásban

Egy tanulmány szerint húsz év múlva az egyetemi campusok csupán relikviák lesznek, könyvek helyett távoktató szoftverekkel és az internet segítségével fogunk tanulni. Az e- learning egyre népszerűbb, kérdés, hogy tudja-e pótolni a tanárral való személyes kontaktust.

Megállítaná a fővárost a trianoni centenáriumon a főpolgármester

Megállítaná a fővárost a trianoni centenáriumon a főpolgármester

A CÖF virtuális békemenetet hirdet

A CÖF virtuális békemenetet hirdet

Pert indít Kásler minisztériuma ellen a Helsinki Bizottság

Pert indít Kásler minisztériuma ellen a Helsinki Bizottság