szerző:
hvg.hu

Kétnapos sztrájkba kezd csütörtökön nulla órától a brit királyi posta, miután eredménytelenül értek véget a munkáltató és a szakszervezet közötti tárgyalások a cég tervezett átalakításának módjáról és a munkahelyek biztonságáról.

A 120 ezer főt foglalkoztató Royal Mail alkalmazottai csütörtökön és pénteken nem veszik fel a munkát - jelentette be szerda este a postai dolgozókat is képviselő távközlési érdekképviselet (CWU) egyik vezetője. Dave Ward, a CWU főtitkár-helyettese sajtótájékoztatóján közölte: az akció első napján az elosztóközpontok alkalmazottai és a gépkocsivezetők, a második napon a kézbesítők és a levélbegyűjtők sztrájkolnak.
  
A mostani akció a legrosszabbkor éri az egyébként is veszteséges, egyre erőteljesebb versenynek kitett brit állami postát, ugyanis közeleg az év legnagyobb bevételét hozó karácsonyi kézbesítési szezon, és a nagy csomagküldő szolgálatok a sztrájkfenyegetés miatt egymás után mondják le megbízásaikat. Ráadásul a CWU szerdán közölte: további sztrájkok lesznek, ha nem születik megállapodás a vitatott kérdésekben.
  
Iparági adatok szerint a Royal Mail forgalma évente 8-10 százalékkal csökken, és minden százalékpontnyi visszaesés 70 millió fontba (csaknem 20 milliárd forint) kerül a vállalatnak. Ebben a helyzetben a cégvezetés a társaság áramvonalasítására készül, ám a szakszervezet - a várható leépítések miatt - az eddigi elképzeléseket elvetette. A posta 30 ezer ideiglenes alkalmazottat vesz fel a sztrájk okozta kiesés enyhítésére. Lord Peter Mandelson, az üzleti ügyek minisztere a minap "iparági öngyilkosságnak" nevezte a munkabeszüntetést.
  
Adam Crozier, a királyi posta vezérigazgatója még a sztrájkbejelentés előtt megjelent újságcikkében azt írta: a céget a puszta fennmaradás érdekében is korszerűsíteni kell. Crozier szerint a mobiltelefonos üzenetek és az email térhódítása azt jelenti, hogy a posta jelenleg 10 millióval kevesebb levélküldeményt szállít naponta, mint akár csak három évvel ezelőtt.
 
Nemrégiben szóba került a Royal Mail részleges privatizációja, de a munkáspárti brit kormány a rossz piaci körülmények - valamint a kormánypárt számos képviselőjének ellenállása - miatt ezt a tervet egyelőre levette a napirendről.Két évvel a halála után méltó módon eltemethetik az Olaszországban meggyilkolt magyar prostituáltat

Két évvel a halála után méltó módon eltemethetik az Olaszországban meggyilkolt magyar prostituáltat

Újra üzemel a hármashatárhegyi reptér

Újra üzemel a hármashatárhegyi reptér

Podcast: Elon Musk a sci-fiből csinált valóságot

Podcast: Elon Musk a sci-fiből csinált valóságot

A csomagküldésnek is van Uberje, ráadásul több is

A csomagküldésnek is van Uberje, ráadásul több is

Egy enyingi férfira csaptak le a rendőrök, aki prosítúcióra vehetett rá egy nőt

Egy enyingi férfira csaptak le a rendőrök, aki prosítúcióra vehetett rá egy nőt

Az időjárás úgy döntött, hogy kikészíti Olaszországot

Az időjárás úgy döntött, hogy kikészíti Olaszországot