szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Somogyban nőtt az álláskeresők, csökkent a kirendeltségeken bejelentett állásajánlatok száma.

A Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ jelentése szerint csak három megyében rosszabb a helyzet: Borsodban, Szabolcsban és Nógrádban. Somogyban a regisztrációban szereplő álláskeresők száma csaknem 16 százalékkal volt több december végén, mint egy évvel korábban. Minden ötödik munkaképes korú lakos állást keres. A kirendeltségek 27.887 álláskeresőt tartottak nyilván, ez az aktív népesség 20,6 százaléka, ami az országos adatnál 6,9 százalékponttal magasabb.
  
Az álláskeresőknek csaknem fele legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezik, a harmada szakmunkás, húsz százalékhoz közelít a középiskolai érettségivel elhelyezkedni szándékozók aránya, míg a felsőfokú végzettségűeké három százalék. Rendelkezésre állási támogatásra a regisztráltak 36 százaléka - valamivel több mint tízezer álláskereső - volt jogosult,  az álláskeresők harmada azonban sem a munkaügyi központtól, sem az önkormányzattól nem kapott rendszeres ellátást. A december végi adatok szerint tartósan - legalább egy éve - több mint kilencezren voltak munka nélkül, számuk az előző év azonos időszakához képest csaknem 12 százalékkal nőtt. 
   
Az álláskeresők száma valamennyi Somogy megyei kirendeltség illetékességi területén emelkedett: legkevésbé a kaposváriban, leginkább pedig a barcsiban. A két véglet a nagyatádi, illetve a siófoki térség. Az előzőben alig több mint három százalékkal, míg az utóbbiban több mint 28 százalékkal többen regisztráltatták magukat. 
  
A kirendeltségeken 2009 decemberében 303 állásajánlatot jelentettek a foglalkoztatók, ami elmarad az előző havitól, az egy évvel korábbi létszámigénynek pedig kevesebb mint a negyede. Az új állásajánlatok harmadához kapcsolódott támogatási igény. A hónap végén a nyilvántartásban 233 betöltetlen álláshely szerepelt.

Videón a különbség: így teljesít a Huawei új rendszere, ha egy androidos telefon mellé teszik

Videón a különbség: így teljesít a Huawei új rendszere, ha egy androidos telefon mellé teszik

Feltörhették a Magyar Tudományos Akadémia egyik Facebook-oldalát

Feltörhették a Magyar Tudományos Akadémia egyik Facebook-oldalát

Hozzájárulásuk nélkül is ellenőrizhetik az egészségügyi dolgozókat

Hozzájárulásuk nélkül is ellenőrizhetik az egészségügyi dolgozókat