szerző:
MTI

A tervek szerint az év második felében indulhat el Magyarországon a kutatási és felsőoktatási föderatív azonosító rendszer. A négymilliárd forintból megvalósuló projekt a felsőoktatási kutatóintézeti infrastruktúra megújítását szolgálja - közölte a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI).

A föderatív azonosítás azt jelenti, hogy a felhasználók egy helyen, az "anyaintézményükben" azonosítják magukat, így szükségtelenné válik érzékeny személyes adatok (például felhasználónév/jelszó) több helyen történő tárolása.

A tervek szerint a 2010 második felében elinduló, több mint négymilliárd forintból megvalósuló fejlesztés a magyar felsőoktatási és kutatóintézeti infrastruktúra megújítását szolgálja. A föderatív azonosítás félmillió embert, diákokat, intézményeket, kutatóintézeteket, közgyűjteményeket érint. A tervek szerint minden huszadik magyar állampolgár hamarosan közvetlenül érzékelheti ennek előnyeit - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. A tervezetthez hasonló felhasználó-azonosítási és jogosultságkezelési  föderatív rendszerek elterjedtek Európában és az Egyesült Államokban. Tapasztalatok szerint a felsőoktatási intézmények együttműködése jelentősen növeli az adott ország oktatási szektorának versenyképességét.