szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A munkanélküliségi ráta további emelkedésére számítanak a következő hónapokban az MTI által megkérdezett banki elemzők, akik szerint a gazdasági növekedés még nem olyan erős, hogy a munkahelyek számának lényeges, a statisztikai mutatókban is érezhető növekedését vonná maga után.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölte, hogy újabb tizenhat éves csúcsra, 11,8 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta 2010 januárja és 2010 márciusa között. A mutató 2,1 százalékponttal haladta meg az egy évvel korábbit, 1994 első negyedéve óta - amikor 11,5 százalék volt -, most volt a legmagasabb a munkanélküliek aránya Magyarországon.

Kovács Roland, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint még legalább fél évig nőhet a munkanélküliségi ráta. Emlékeztetett rá, hogy a mutató "lemaradó indikátor", késve tükrözi a gazdasági növekedés beindulását. A magyar gazdaságot a bővülő kivitel enyhe növekedési pályára állította ugyan, de a lanyha belső kereslet miatt, ez még nem jár együtt jelentős munkahelyteremtéssel.

Barta György, a CIB Közép-európai Nemzetközi Bank Zrt. vezető elemzője emellett emlékeztetett arra, hogy a fejlett országokhoz hasonlóan Magyarországon is kifulladtak a gazdaságot ösztönző fiskális eszközök, például "Az út munkához program", ráadásul a munkaerő-piaci kereslet valamivel később jelentkezik a gazdaságban, mint a fellendülés. Véleménye szerint sok múlik azon, hogy az új kormány milyen intézkedéseket tesz a helyzet javítása érdekében. Úgy vélte: az idén még lassú lesz a növekedés, ami a munkanélküliségi adatok alakulásán is meglátszik majd. Megjegyezte: amennyiben a munkanélküliség tovább nő a következő hónapokban, megemelhetik év végi, 10,7 százalékos előrejelzésüket, akár 11 százalék fölé is.

 

 

Újabb két teremből zárták ki az SZFE hallgatóit

Újabb két teremből zárták ki az SZFE hallgatóit

Felülbírálta az ügyészség a rendőrséget, folytatni kell a nyomozást a Mátrai Erőmű ügyében

Felülbírálta az ügyészség a rendőrséget, folytatni kell a nyomozást a Mátrai Erőmű ügyében

Csütörtöktől két hétig teljes vonalon jár a 3-as metró

Csütörtöktől két hétig teljes vonalon jár a 3-as metró