Hét magyar diák jutott be az elitegyetemre Abu-Dzabiban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Nobel-díjas tudósok, Pulitzer-díjas írók és művészek emelik az oktatói kar rangját a New York-i Egyetem szeptemberben nyíló vadonatúj tagozatán, amely az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban tárja ki kapuit 188 első évfolyamos egyetemista előtt. A legjobbak közé hét magyar diák is bekerült.

Több mint kilencezer jelentkező közül választották ki azokat a diákokat, akik megkezdhetik tanulmányaikat a New York-i Egyetem vadonatúj tagozatán, Abu-Dzabiban. Hét magyar fiatal érezheti magát igazán szerencsésnek, hiszen a döntéshozók úgy ítélték meg, hogy ott a helyük a "top 188-ban" a Perzsa-öböl menti sejkség elitegyetemén.

A kiválasztást több hónapig tartó folyamat előzte meg - emlékezik vissza Bede Fazekas Máté, a győri Révai Miklós Gimnázium most érettségiző diákja. Nem egészen egy évvel ezelőtt kereste fel iskoláját a New York-i Egyetem magyarországi összekötője azzal, hogy jelöljön két angolul kiválóan tudó, sokoldalú és jó problémamegoldó képességgel felvértezett diákot, aki szívesen folytatná tanulmányait szülővárosától akár több ezer kilométerre. A feladatok interneten érkeztek. A diákok "megrendelésre" írtak verset, esszéket önmagukról, terveikről, angolul. A leendő egyetem szervezői, oktatói kíváncsiak voltak internetező partnereik személyiségére, gondolkodásmódjára, sőt, még az sem kerülte el a figyelmüket, hogy mivel foglalkoznak szívesen a diákok szabadidejükben.